út., 17. leden 2012 22:03

Začátek přípravy Baníku vyšel

V úterý 3. ledna začali se zimní připravou fotbalisté ostravského Baníku. Aktuálně 14.tým Gambrinus ligy má před sebou hodně práce, neboť od sestupové příčky ho dělí pouze tříbodový náskok na Sigmu Olomouc a Viktorii Žižkov. Jednoznačným jarním cílem je tedy udržet nejvyšší soutěž a nesestoupit do 2.ligy.

Realizační tým zůstává i nadále ve stejném složení. Hodně hlasitě se ve fotbalových kuloárech mluvilo hlavně o výměně hlavního trenéra. Nejžhavějším kandidátem byl trenér ambiciózního druholigového Sokolova Radoslav Látal, mistr ligy v baníkovském dresu v roce 2004. Jeho příchod ale závisel na hokejistovi Pavlu Kubinovi, který údajně zvažoval koupi podílu ve slezském klubu. Podle dosavadního majitele Tomáše Petery se však oba zainteresování v této věci zatím nedohodli, k jednání se však chtějí vrátit v průběhu jara či léta. To už bude Kubina jako každoročně z USA na dovolené doma na Moravě a bude mít čas tyto věco řešit. Hlavním trenérem tak na 99% pro jarní část sezóny zůstane i nadále Pavel Malura. "I kdyby do klubu vstoupil nový majoritní vlastník, nemyslím si, že by chtěl měnit trenéra v průběhu zimní přípravy. Takové řešení by bylo podle mě nerozumné," nechal se slyšet před pár dny sám Malura v deníku Sport.

Do přípravy se nezapojili Dreksa s Malcharkem, kteří se vrátili do svých mateřských klubů. Jedinou staronovou tváří na začátku přípravy byl Tomáš Vrťo, který na podzim hostoval v druholigové Vlašimi. "Chtěl jsem ho do přípravy, aby se popral o místo v kádru," doplnil trenér. Návrat Tomáše Mičoly z Brestu prý není na pořadu dne. I když sám hráč by Ostravě rád pomohl, francouzský celek nemá zájem posílat ofenzivní talent na hostování do české ligy. Další zkvalitnění kádru se vzhledem ke špatné finanční situaci Baníku také nedá očekávat, příležitost by tak měli dostávat i mladší hráči, kteří si ligu vyzkoušeli již na podzim.

Hráči Baníku využívají především umělou trávu v Orlové, která je v regionu pravděpodobně nejkvalitnější. Ve středu 11. ledna tam přivítali třetiligovou juniorku Sigmy Olomouc. I s velmi kombinovanou sestavou bez zkušených hráčů však Baníkovci rozdrtili olomoucké mladíky 8:2. "Všichni hráči podali velmi dobrý výkon, splnili do puntíku, co jsme si řekli. Výsledek je sice krásný, je to však pouze příprava, vůbec bych to nepřeceňoval," zhodnotil utkání Pavel Malura.

Ve 2.přípravném zápase cestoval Baník do Karviné, kde se v sobotu 14. ledna poměřil s ambiciózním domácím týmem hrajícím druhou ligu. Šanci znovu dostali mladíci. Zkušení Vomáčka, Lukeš či Svěrkoš si ve větší míře zahrají nejspíše až na herním soustředění v turecké Antalyi, kam ostravský klub cestuje na začátku února. Omlazená sestava však předvedla další dobrý výkon a nasázela Karviné 4 góly. Kouč hodnotil utkání pozitivně: "Mohli jsme dát mnohem více gólů, byla to ale velmi dobrá prověrka. Karvinou beru v podstatě za ligový tým. S našimi mladíky jsem zatím spokojen, i když mi to moc neulehčuje rozhodování o složení definitivního kádru, jsou to ale příjemné starosti."

Příští zápas sehraje ostravský celek proti polskému Podbeskidzie Bialsko-Biala ve středu 18.ledna od 15 hodin na umělé trávě v Bílovci.

 

Zdroje: http://www.efotbal.cz/index.php?page=clanek&clanek=98608

http://fcb.cz/a-muzstvo/aktuality/banik-zahajil-pripravu-na-jaro.html

http://moravskoslezsky.denik.cz/fotbal_region/banik-bez-opor-zdolal-i-karvinou20120114.html

 

 

 

Zobrazeno 2004 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste