út., 12. květen 2020 12:21

Zahájení bezrouškového období probíhá krůček po krůčku

2 metres apart 2 metres apart Zdroj: Daniel Barreto
Česká republika – Další částí postupného uvolňování mimořádných koronavirových opatření je odložení roušek ve výjimečných situacích. Tato výjimka zahrnuje např. žáky a studenty u přijímacích a státních zkoušek nebo pacienty a zdravotníky při poskytování nutné péče.

Uvolnění, které platí od úterý, se týká jak účastníků denní výuky na jednoletých kurzech cizích jazyků, tak poradenské sféry. Podmínkou pro sundání roušky v místnosti je odstup 1,5 metru. Při přijímacích zkouškách navíc nesmí být v místnosti najednou více než 15 osob najednou – včetně uchazečů a zkoušejících.

Není to však první rozvolnění zákazu vycházení bez roušek. Mezi výjimky, které byly této povinnosti zproštěny, patří už např. řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, děti do dvou let nebo v některých případech umělci provádějící autorské dílo.

 

Bez roušek možná od léta

Vláda dále uvažuje nad návrhem venkovního pohybu osob bez roušek, avšak za přísných pravidel v podobě odstupu 2 metrů a nasazení roušky v případě vstupu do obchodu apod. Uvolnění může nastoupit 25. května společně s koncem poslední velké fáze rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru, úplné rozvolnění, v podobě nenošení roušek vůbec, se uskuteční spíše až v  červnu „Jsme připraveni ukončit plošné nošení roušek v průběhu června,” sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve Sněmovně.

Zobrazeno 998 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. květen 2020 12:11
Pro psaní komentářů se přihlaste