ne., 16. listopad 2014 19:30

Zákaz hazardu v Kroměříži se ocitl pod palbou kritiky

Kroměříž – Jeden z největších provozovatelů hazardních her u nás, Synot TIP a. s., se ohradil proti vyhlášce zakazující výherní automaty v Kroměříži. Společnost zaslala stížnost Ministerstvu vnitra a obvinila kroměřížskou radnici z diskriminace. Na webových stránkách města o tom informoval mluvčí města Pavel Zrna.

Zástupcům firmy Synot TIP vadí především určení míst, na které se zákaz vztahuje. Vyhláška jím údajně porušuje zásady rovnosti a omezuje tak provozovatele automatů. „Ministerstvo se na nás obrátilo s žádostí o zaslání našeho vyjádření k námitkám firmy Synot a zdůvodnění, proč město k regulaci hazardu přistoupilo,“ uvedl kroměřížský starosta Jaroslav Němec v tiskové zprávě. V dopise Ministerstvo upozornilo Kroměříž, že by obce měly vydávat vyhlášku jen tam a tehdy, kde skutečně dochází k narušování pořádku. Zákonnost vyhlášky důkladně prošetří právníci. „Do 21. listopadu očekávají naše oficiální vyjádření,“ pokračuje Jan Němec, „kroměřížskou veřejnost chci však ujistit, že postoj města se nemění ani po volbách. Vyhláška zakazující loterie a sázkové hry zůstává v platnosti a nevidíme důvod toto rozhodnutí měnit.“

Vyhláška se v Kroměříži setkala s podporou velké části veřejnosti ihned po svém ohlášení, přestože hazard tvoří významnou složku městského rozpočtu. „Příjmy z něj se pohybují okolo patnácti milionů korun ročně,“ upřesnil Pavel Zrna pro Kroměřížský deník, „z toho šesti miliony přispíváme sportovním a kulturním občanským sdružením. Ze zbytku peněz financujeme chod sportovních zařízení.“ Jak přesně hodlá město tento výpadek pokrýt, dosud nikdo nevysvětlil.

Obce mohou regulovat počet loterijních terminálů od roku 2011. K úplnému zákazu přistoupilo už 40 z nich, Kroměříž před třemi lety. Vyhláška však nabývá platnosti až v lednu příštího roku.

 

Zdroj fotografie: www.policie.cz

Zdroj citace: www.mesto-kromeriz.cz

Zobrazeno 1826 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste