so., 11. březen 2017 19:05

Základní umělecké školy se v květnu představí veřejnosti

Logo ZUŠ Open Logo ZUŠ Open Zdroj: https://zus.nmnm.cz/
Nové Město na Moravě – Na konci května tohoto roku se odehraje celonárodní happening základních uměleckých škol „ZUŠ Open.“ Součástí tohoto projektu je i umělecká škola Jana Štursy v Novém Městě na Moravě. Svůj vlastní program v rámci tohoto celorepublikového projektu nazvali organizátoři z Nového Města Zvukopestřec májový.

Základní umělecké školy představí na ZUŠ Open své aktivity široké veřejnosti po celé České republice. Půjde o hudbu, tanec, divadlo a výstavy v podání malých umělců v menších i větších městech. Úterý 30. května se tak stane dnem oslav celého systému těchto tzv. lidušek. Cílem celé akce je zviditelnění aktivit a prezentace umění a života uměleckých škol i mimo prostory jejich prostory. Tím, že se do projektu zapojí co nejvíce škol, se podpoří i vzájemná spolupráce a komunikace v rámci regionu. Novoměstská ZUŠ v rámci tohoto projektu spolupracuje s Horáckou galerií v Novém Městě na Moravě. Jednotlivými expozicemi galerie se rozezní tóny hudebních nástrojů, vybraná zákoutí oživí taneční choreografie a rozjasní výtvarná tvorba.

Celý projekt pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené, která se rozhodla podpořit rozvoj „zušek“.Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,“ říká Kožená.

V současné době je v České republice 488 základních uměleckých škol, ve kterých studuje 247 tisíc žáků. V nabídce jsou obvykle čtyři obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. „Zušky“ dnes považujeme za něco zcela přirozeného v rámci naší kultury. Na jedinečnost těchto organizací by se ale zapomínat nemělo, protože jsou zcela unikátním zázemím pro rozvoj kulturní české společnosti.

Zobrazeno 1887 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 09:58
Pro psaní komentářů se přihlaste