ne., 8. listopad 2015 21:49

Žďárská charita pomáhá potřebným už více než 22 let

Žďár nad Sázavou - Charity jsou často jediné služby, které mohou pomoci lidem se specifickými problémy a potřebami. Jednou z takových organizací je i Oblastní charita ve Žďáře nad Sázavou. Už dávno nemá v popisu práce jen nakrmit bezdomovce a pořádat sbírky.

Vznikla v roce 1993 jako jedna z osmi složek Diecézní charity Brno, aby působila na území okresu Žďár nad Sázavou. Hlavním posláním je poskytování zdravotní a sociální pomoci lidem v krizových životních situacích. Zaměstnává kvalifikované pracovníky, ale podstatnou část personálu tvoří i dobrovolníci. Jednou ze zaměstnanců je i Michaela Novotná, která v charitě začínala právě jako dobrovolník. „Pod Oblastní Charitou Žďár nad Sázavou pracuji asi osm let. Dřív jsem ve svém volném čase docházela doučovat děti ze sociálně slabších rodin. Nyní jsem už pracovník a s týmem kolegů realizujeme mimo jiné programy primární prevence na školách,“ popisuje Michaela svoji práci.

Žďárská charita se prevenci věnuje dlouhodobě. Provozuje například několik nízkoprahových center. Jedním z nich je Ponorka, kde mohou děti a mládež trávit svůj volný čas nebo si popovídat o svých problémech. Pokud klienti útěchu zrovna nepotřebují, můžou si zahrát třeba kulečník a stolní fotbálek. Stejně jako většina charitních služeb je i tato zdarma.

Další důležitou aktivitou charity je také ošetřovatelská služba. Zdravotní sestry poskytují odbornou péči lidem, kteří z jakéhokoliv důvodu nejsou soběstační. Pacienti tedy mohu být doma a přesto se jim dostává zdravotní péče. Službu hradí zdravotní pojišťovna.

Žďárská charita také ve svém obvodu organizuje tradiční Tříkrálovou sbírku, která probíhá téměř po celé republice. Jde vždy o úspěšnou akci, což naznačuje, že Češi ještě nejsou vůči ostatním zcela lhostejní.

Zobrazeno 1787 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:18
Pro psaní komentářů se přihlaste