út., 18. květen 2010 17:39

Zdeněk sýkora po dvaadvaceti letech v Olomouci

Ve čtvrtek 13.5. otevřelo olomoucké Muzeum umění výstavu, která obsahuje čtyřicítku unikátních Sýkorových výtvorů jako poctu k jeho devadesátinám. Každý exponát je brilantním zobrazením umělcova nejhlubšího nitra, jeho nadšením prostorem a barvami. K těm nejunikátnějším patří hlavně rohové obrazy.

"Sýkora vždycky tvrdil, že kolem skříní nebo oken je spousta nevyužitého prostoru, proto začal vytvářet obrazy, které jsou svými tvary opravdu unikátní," řekl Pavel Kappel, autor koncepce olomoucké výstavy. Kappel dále podotkl, že "Sýkorovy strukturální obrazy, oceňované ve světě již od šedesátých let především pro průkopnické zapojení počítače do přípravy uměleckého díla, se mnohokrát objevily na významných přehlídkách světového umění. Svými pozdějšími liniovými obrazy, založenými na principu náhodnosti, navázal na úspěch počítačových struktur a jeho obrazy se tak pyšní třeba pařížské Centre Pompidou, Muzeum moderního umění v Norimberku nebo Muzeum moderního umění ve Vídni."

Hlavní výstava k Sýkorovu jubileu byla uspořádána v Praze, olomoucká, která na ni navazuje, bude doprovázena přednáškami, komentovanými prohlídkami a koncertem Emila Viklického. Výstava, která je první velkou výstavou Zdeňka Sýkory od roku 1988, potrvá až do konce září.

Zobrazeno 1829 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste