út., 7. únor 2017 16:21

Zeman dostal od spolupracovníků doporučení na kandidaturu

Prezident České republiky Prezident České republiky Zdroj: www.ceskatelevize.cz
Praha – "Musím poctivě přiznat, že ne," odpověděl na otázku České televize (ČT) Miloš Zeman, když se jej zeptala, zda mu některý ze spolupracovníků řekl, aby nekandidoval. Sedm nejbližších spolupracovníků prezidenta České republiky doporučilo v úterý 31. ledna Zemanovi kandidaturu na druhé funkční období. Zeman se v rozhovoru pro ČT nechal slyšet, že jejich doporučení ovlivní jeho rozhodování. Volby se budou pravděpodobně konat v lednu 2018.

Datum, kdy současný prezident oficiálně ohlásí, zda bude v příštích volbách kandidovat na prezidenta, se blíží. Udělá tak ve čtvrtek 9. března večer při příležitosti čtvrtého výročí inaugurace v blízkosti svých příznivců a nejbližších spolupracovníků, jako jsou Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček či ředitel analytického odboru Radek Augustin.

"Já se, pokud se rozhodnu kandidovat, budu obracet na všechny občany, bez ohledu na jejich stranické sympatie," řekl Zeman v rozhovoru pro ČT. "Pokud se jakákoli strana nebo jakékoli hnutí rozhodne mě v případné kandidatuře podpořit, budu to brát jako sympatické gesto, ale nikoli jako něco, co by rozhodovalo," dodal. K případné kandidatuře bude potřebovat minimálně 50 tisíc podpisů občanů ČR. Podpisy už jednou získal před volbami v roce 2013, zajistila mu je Strana práv občanů - zemanovci, jejímž čestným předsedou tehdy byl.

Kandidaturu na prezidenta zatím oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek, lékař a aktivista Marek Hilšer, vysokoškolský pedagog Milan Kohout, krajně pravicový politik Miroslav Sládek a sociálnědemokratický politik Zdeněk Škromach.

Kromě soupeřů ve volbách může být pro Zemana podle médií překážkou i jeho zdravotní stav. Kvůli polyfunkční neuropatii má prezident potíže s chůzí. V září dosáhne 73 let, prezident však nedávno svůj zdravotní stav komentoval jako stabilizovaný.

Zobrazeno 1833 krát
Naposledy upraveno: út., 7. únor 2017 21:37
Pro psaní komentářů se přihlaste