pá., 22. říjen 2010 21:40

Zemětřesení v Olomouci, naštěstí jen fingované

Zmatek, křik, zranění, hasiči a záchranáři ovládli ve čtvrtek odpoledne dvůr jedné z budov v centru Olomouce. Odehrála se zde dramatická záchranná akce. Jak vypadají momenty bezprostředně po zemětřesení, si mohli vyzkoušet účastníci třídenního cyklu seminářů věnovaných rozvojové a humanitární pomoci.

Aula Vyšší odborné školy Caritas v Olomouci se v tomto týdnu stala místem konání akce s názvem Týden humanitární a rozvojové pomoci. Odpolední bloky přednášek byly určeny především pro studenty a zájemce o toto téma. Přilákání širší veřejnosti měla za cíl čtvrteční simulace záchraných prací po zemětřesení.

Organizátoři chtěli, aby si účastníci kromě teoretických poznatků z přednášek odnesli i zkušenost připomínající reálnou práci v zemi postižené přírodní katastrofou, konkrétně tedy zemětřesením. Nápad zaujal hasiče z Hradce Králové, přizván byl také Červený kříž. A akce svůj účel splnila. Alespoň dle dojmů studentek Mezinárodních rozvojových studií: “Byla jsem z toho tak v šoku, vůbec jsem nevěděla, co mám dělat,” přiznává se Zuzana, která pomáhala se stavbou nemocničního stanu. Její spolužačka Eva dodává: “Já jsem se styděla, protože jsem věděla, že kdybych měla pomoc, tak v tuhle chvíli pomoc neumím.”

Simulace záchraných prací po zemětřesení byla vybrána záměrně. Poslední den cyklu přednášek byl věnován nejchudší zemi západní polokoule, Haiti, kterou v lednu tohoto roku postihlo ničivé zemětřesení. “I já jsem musela několikrát na Haiti sáhnout po krumpáči,” potvrzuje Irena Klimková, která pracovala na Haiti po zemětřesní jako logistik a je jedním z organizátorů. O svou zkušenost s humanitární pomocí na Haiti se podělila v jedné z přednášek.

Zatímco čtvrtek byl věnován Haiti, na středu byli sezváni odborníci zabývající se rozvojovou pomocí na úrovni Evropské unie a České republiky. První den, úterý, byl pojat jako úvod do tématu, a jelikož se celá akce odehrávala na akademické půdě, organizátoři se nebáli dát prostor také kontroverzním otázkám rozvojové a humanitární pomoci.

“Celkový počet účastníků zatím spočítaný nemáme, ale odhaduji, že se každého odpoledního bloku zúčastnilo okolo čtyřiceti lidí,” sdělila Irena Klimková z Arcidiecézní charity Olomouc. Týden rozvojové a humanitární pomoci iniciovalo Eurocentrum Olomouc a spolupořádala jej právě Arcidiecézní charita Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomoucký kraj a Europe Direct Olomouc.




Zobrazeno 2209 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste