st., 23. duben 2014 18:45

Zemřel americký boxer Rubin Carter přezdívaný „Hurricane“

Ve věku 76 let zemřel v neděli v Torontu legendární boxer Rubin Carter. Několik let bojoval s rakovinou prostaty. Podle jeho přítele Johna Artise zemřel ve spánku.

V 60. letech minulého století měl Carter na kontě 27 vítězství včetně 19 knockoutů a jen jednu prohru. Měl dokonce šanci na získání titulu světového šampiona, kterou mu zhatilo obvinění z vraždy.

Více než díky své boxerské kariéře se Carter proslavil hlavně kvůli neoprávněnému odsouzení za trojnásobnou vraždu v roce 1967 a pak znovu v roce 1976. Byl poslán do vězení za zastřelení tří bělochů, ke kterému došlo v roce 1966 v baru ve městě Paterson v New Jersey. Byl odsouzen na základě rozhodnutí kompletně bělošské poroty a lživému svědectví dvou mužů, kteří měli být incidentu přítomni.

Přestože byl Carterův případ v roce 1976 přezkoumán, Carter byl opět odsouzen na doživotí. Boxer střední váhy strávil neprávem ve vězení celých 19 let. Teprve poté byl propuštěn kvůli nedostatku důkazů. Po odchodu z vězení se stal mezinárodním symbolem rasové nespravedlnosti, napsal vlastní autobiografii, ve které vylíčil svůj příběh a stal se inspirací pro píseň Boba Dylana Hurricane.

V letech 1993 až 2005 byl předsedou Asociace na obranu neprávem odsouzených. V roce 1999 natočil režisér Norman Jewison o Carterovi životopisný film Hurikán v ringu s Denzelem Washingtonem, který ztvárnil hlavní roli.

Zobrazeno 2221 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste