pá., 30. listopad 2018 14:24

Zemřel nejobsazovanější herec Lubomír Kostelka

Lubomír Kostelka se ještě ve svých devadesáti letech cítil dobře Lubomír Kostelka se ještě ve svých devadesáti letech cítil dobře Zdroj: Michal Sváček, MAFRA
Praha - Zemřel český herec Lubomír Kostelka. Vedle své významné role Gullivera v Případu pro začínajícího kata si zahrál stovky dalších menších postav od zloděje Pajdáka v příběhu Páni kluci až po dědu Fandu v prvních dvou dílech veselohry Babovřesky. Bohužel ho zradilo srdce a nakonec ve středu 28. listopadu zemřel ve věku 91 let.

Redakci iDNES.cz informaci potvrdil hercův syn Martin Kostelka. „Když se přidal zápal plic, otcovo srdce to už nevydrželo,“ dodal.

Lubomír Kostelka se narodil v roce 1927 v Přerově. Měl vystudovat obchodní akademii, bohužel anebo možná pro jeho další kariérní vzestup díky bohu, byl v době okupace vyloučen a vyučil se elektrikářem. Na elektrotechnické průmyslové škole potkal Vladimíra Menšíka, který ovlivnil Kostelkův profesní život. Společně nastoupili na JAMU v Brně. Sám Menšík ho poté zlákal, aby se dal na film a televizní tvorbu a opustil tak divadlo. Společně se pak sešli v několika komediích, například ve filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, kde hrál Kostelka recepčního. Zahráli si i v Což takhle dát si špenát, kde byl zástupcem vedoucího hotelu. Vzpomínky na Vladimíra Menšíka zaznamenal Kostelka v knize Nejen v kuchyni s Vladimírem Menšíkem, kde také sepsal své zkušenosti ze světa kulinářství.

Kostelka, který měl za sebou několik set filmových a televizních rolí, byl také roku 1999 nominován na Českého lva a to za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Kuře melancholik, jehož předlohou byla stejnojmenná kniha od J. K. Šlejhara.

Byl také dvakrát ženatý a z druhého manželství má syna, ze kterého je dnes dětský kardiochirurg. Naposledy ho diváci mohli vidět jako dědu Lubina v Kouzelné školce anebo v Troškově komedii Babovřesky.

Zobrazeno 3171 krát
Naposledy upraveno: so., 1. prosinec 2018 20:37
Pro psaní komentářů se přihlaste