út., 18. duben 2017 21:17

Zemřela Emma Morano, nejstarší člověk na světě

Recept na dlouhověkost? Správný jídelníček a samota Recept na dlouhověkost? Správný jídelníček a samota Zdroj: http://www.guinnessworldrecords.com
Verbania, Itálie - Narodila se 29. listopadu 1899 v italském městě Civiasco. Byla poslední známou osobou narozenou v 19. století a zároveň nejstarším žijícím člověkem na světě. Emma Morano zemřela v sobotu 15. dubna 2017, údajně ve spánku ve svém domě nedaleko jezera Lago Maggiore.

Zesnula ve věku 117 let a 137 dní, což je nejvyšší věk, jakého se kdy dožil občan Itálie a zároveň druhý nejvyšší v Evropě. Dosud nepřekonanou držitelkou světového rekordu je Francouzka Jeanne Calment, která zemřela ve svých 122 letech.

Morano byla od roku 2016 zapsána v Guinnessově knize rekordů, a to hned dvakrát, jednak jako nejstarší žijící žena a také všeobecně jako člověk. Instituce Guinness World Records se vyjádřila, že jejího „nástupce“ oznámí až po přezkoumání ostatních adeptů. Dlouhověkost dle jejích slov měla v genech, nicméně tvrdila, že k jejímu dobrému zdravotnímu stavu jednoznačně přispěl správný jídelníček, který dodržovala přes devadesát let svého života – tři vejce denně, z toho dvě syrová a trocha mletého masa, také syrového. Kromě toho svoji vitalitu přisuzovala tomu, že v roce 1938 opustila svého despotického a násilnického manžela a zbavila se tak velikého břemena a stresu. „Nechtěla jsem být nikým ovládána,“ svěřila se deníku The New York Times.

Emma byla přivedena na svět jako nejstarší z osmi dětí. Všechny své sourozence přežila, stejně jako své jediné dítě, které se dožilo pouhých šesti měsíců. Život se s ní celkově nikdy příliš nemazlil. Kromě tří století a dvou světových válek zažila i devadesátku italských vlád. Přesto jí její nelehký osud neubral na optimismu a až do 75 let pracovala, nejprve v továrně na jutové pytle a poté jako kuchařka. Podle jejího lékaře se až do své smrti těšila dobrému zdraví.

Zobrazeno 2364 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 12:22
Pro psaní komentářů se přihlaste