pá., 15. březen 2019 13:37

Zemřela legenda romské hudby Věra Bílá

Věra Bílá Věra Bílá Zdroj: Jan Handrejch, Právo
Plzeň - Ve Fakultní nemocnici Plzeň zemřela v úterý 12. března nejznámější romská zpěvačka Věra Bílá. Bylo jí 64 let a příčinou smrti byl infarkt. Tato představitelka etnické hudby je ukázkovým příkladem toho, jak dokáže nezodpovědnost rozbít slibně se rozjíždějící mezinárodní kariéru.

Hudební kritici o ní mluví jako o jedné z nejtalentovanějších zpěvaček u nás. Během 90. let měla velmi silně nakročeno k nebývalé slávě a úspěchu. Koncertovala po celém světě a spolu se skupinou Kale, se jí podařilo vyprodat například pařížskou Olympii nebo koncertovat v Hollywood Bowlu. "Byl to jeden z největších talentů u nás, a to nemyslím jenom mezi romskými muzikanty, ale obecně. Ona měla pod vedením manažera Jiřího Smetany(†71) rozjetou ohromnou kariéru, ale bohužel ji to moc nezajímalo. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého, a to byla pracovitost a spolehlivost," řekl ČTK hudební kritik Jiří Černý.

O spoustu vystoupení, které mohly výrazně ovlivnit její kariéru, přišla ale svou vlastní vinou a nerozvážností. „Odřekla několik klíčových, již domluvených a pro její kariéru absolutně zásadních příležitostí. Třeba koncert ve Vatikánu pro papeže nebo koncert v Carnegie Hall,“ uvedla na svém instagramu Emma Smetana, dcera Jiřího Smetany.

Věra Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech a od dětství ji rodina vedla k hudbě a zpěvu. Ve svých začátcích vystupovala nejprve s cimbálovou muzikou svého otce, později tuto romskou umělkyni objevila zpěvačka Zuzana Navarová. Po slibných začátcích ale přišel pád, který byl spojený hlavně s hraním na automatech a nevyrovnaným psychickým stavem po smrti manžela a krátce na to i syna.

I přes řadu neúspěchů chystala Bílá návrat na koncertní pódia, a to šňůru vystoupení s romským zpěvákem Janem Bendigem, která měla odstartovat už tento týden.

Zobrazeno 1038 krát
Naposledy upraveno: so., 16. březen 2019 23:39
Pro psaní komentářů se přihlaste