so., 21. listopad 2015 14:17

Zemřela Lucie Bittalová, zakladatelka kampaně Měsíc raka

Před desíti měsíci se jí změnil život. Začala boj s rakovinou děložního čípku, kterému v pátek 20. listopadu ve večerních hodinách podlehla.

 12006235 412616425596543 2796991769064856305 nNová tvář jejího života odstartovala, když se dozvěděla, že patří mezi ty s diagnózou rakoviny. Smrtelná choroba byla už ve čtvrtém stádiu, tedy v nejpokročilejším, jaké lze mít. Metastáze se jí dostaly také do plic, přesto se nevzdávala a věřila, že bude patřit mezi 15 procent přeživších.

 

Nebuď blbá! Běž na prohlídku. Je to zadarmo a zabere to pár minut.
„Asi ti nemusím vysvětlovat, že se můj život dost zásadně změnil. Ale nemusel. Stačilo chodit pravidelně na prohlídky, nebýt „hrdinka, neignorovat problémy,“ uvádí Lucie na stránkách kampaně. Svou nemoc si dlouho nepřipouštěla, zanedbávala preventivní kontroly u svého gynekologa, čímž usnadnila rakovině výhru. Sama pro sebe byla odstrašujícím případem a nechtěla, aby někdo udělal stejnou chybu, proto se rozhodla založit kampaň Měsíc raka, ve které vybízí všechny ženy, aby navštívily svého gynekologa. "Nebuď blbá! Běž na prohlídku. Je to zadarmo a zabere to pár minut."
Nedokázala si představit, že by měla být s nemocí sama, svou diagnózu zveřejnila na facebooku a díky Měsíci raka, ve kterém vypráví svůj příběh, dokázala částečně na rakovinu přestat myslet. Kolem sebe měla spoustu lidí, především rodinu a kamarády ze skupiny Žít Brno, která ji také pomohla rozjet kampaň. „Teď je Bára zrovna na Ukrajině, učí tam češtinu, ale nedávno jsem si při rozhovoru s ní po Skypu posteskla, že bych si dala kuřecí vývar, a za dvě hodiny zvonil u mých dveří člověk, kterého jsem nikdy neviděla, a přinesl mi ho. Bára z té Ukrajiny zorganizovala, že mi ho tu někdo uvařil. Takový mateřský typ v blízkosti nemocného člověka je k nezaplacení,“ řekla Lucie pro Respekt.
Lucie musela kvůli nemoci ukončit své studium, a také práci pro organizaci HateFree Culture, kde se zabývala diskriminací menšin. Pustila se tvrdě do svého boje. Přestěhovala se do Brna, kde navštěvovala pravidelně chemoterapie, po kterých nebyla týden schopná normálního života. Přesto nepřestávala bojovat a snít. Přála si naučit se skákat na koni nebo si zahrát na bicí.
Její smrtí výzva pro ženy nekončí, naopak podtrhává důležitost návštěvy. „Rakovina děložního čípku je pěkná ku*da! Proto nebuď blbá a jdi na prohlídku.“Její kampaň nadále můžete podporovat například zakoupením trička.

Zobrazeno 3812 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:33
Pro psaní komentářů se přihlaste