čt., 10. březen 2016 12:10

Zemřela Nancy Reaganová, bývalá první dáma Spojených států

Nancy Reaganová, bývalá herečka a první dáma Spojených států amerických, zemřela na selhání srdce, ve věku 94 let.

Jako jedna z mála si Nancy prožila svůj pravý americký sen. Narodila se v New Yorku do rodiny herců a již od útlého mládí byla svědomitou studentkou. Na vysoké škole studovala angličtinu a divadlo, které ji nakonec přivedlo i k filmu. Právě díky němu se setkala se svým budoucím mužem - Ronaldem Reaganem. Společně si například zahráli ve snímku Hellcats of the Navy.

Nancy svého může, provázela od počátku jeho politické kariéry. Stála mu po boku již při dvou funkčních obdobích v roli guvernéra státu Kalifornie a v roce 1981 se společně přestěhovali do Bílého domu. Mezi jeden z jejich největších počinů patřila kampaň proti užívání drog, která měla příznačný název „Just Say No“. Kritiky byla kampaň často zavrhována za přílišnou jednoduchost a neefektivnost, ovšem nelze popřít, že díky ní nebezpečí spojené s užíváním drog, vešlo do širšího povědomí všech občanů.

V roce 1987 byla Reaganové diagnostikována rakovina prsu a musela podstoupit mastektomii. Což podle mnohých bylo bráno jako odvážný krok u ženy jejího postavení, neboť již v té době existovaly i jiné varianty léčby. Dozajista svým rozhodnutím podpořila i tisíce dalších žen trpících stejným onemocněním.

V posledních letech vedla usilovný boj za výzkumu kmenových buněk v USA. Důvodem bylo zejména onemocnění jejího muže, který trpěl Alzheimerovou chorobou. Odborníci se domnívají, že lék na toto onemocnění tkví právě v léčbě kmenovými buňkami. Na její popud tedy, v roce 2009, Barack Obama zrušil omezení dotování výzkumu kmenových buněk.

Nutno dodat, že jako jediná první dáma v historii, byla v roce oceněna Zlatou medailí Kongresu, což je jedno z nejvyšších státních vyznamenání Spojených států amerických, zpravidla udělované za zásluhy a propagaci Spojených států.

Rozloučení v rodinném kruhu proběhlo již tuto středu, poté byla rakev převezena do prezidentské knihovny Ronalda Reagana, kde bude mít možnost uctít památku i veřejnost. Oficiální pohřeb proběhne v pátek 10. března, na něm přislíbil účast George W. Bush s manželkou, bývalá první dáma Hillary Clintonová i stávající první dáma Michelle Obamová. Nancy Reaganová bude pohřbena v rodinné hrobce s výhledem na Tichý oceán vedle svého manžela Ronalda Reagana.

 

Zobrazeno 2349 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:40
Pro psaní komentářů se přihlaste