ne., 16. duben 2017 16:12

Zemřela nejstarší žena na světě

Emma Morano Emma Morano Zdroj: cbsnews.com
Itálie - V sobotu zemřela nejstarší žena světa, Emma Morano. Veřejnosti tuto zprávu oznámila její rodina. Jednalo se o poslední žijící osobu narozenou v 19. století.

Ve věku 117 let zemřela v sobotu Italka Emma Morano. Narodila se v italském Civiascu, v listopadu roku 1899 jako nejstarší z osmi dětí. Za život si prošla dvěma světovými válkami, úmrtím svého dítěte, anémií, prací v továrně na juty, vařením až od svých 75 let, devadesáti italskými vládami nebo útěkem od manžela. Řekl mi: 'Jestli si mě nevezmeš, tak tě zabiju.' Bylo mi 26, tak jsem se vdala," sdělila pro BBC. Jejím tajným receptem na dlouhověkost jsou údajně tři vejce denně, sklenka domácí brandy, občas čokolála, ale především pozitivní pohled do budoucna. Zemřela 15. dubna ve svém domě v severoitalském městě Verbania, ležícím na břehu jezera Lago Maggiore.

Jako oficiálně nejstarší žena světa se zaspsala po loňské smrti Susannah Mushatt Jonesové, narozené ve stejném roce. Dále jako nejstarší žena Evropy po smrti italky Marii Redaelli v roce 2013, narozené v temtýž roce co Morano a Jonesová. Dlouhověkost měla v rodině, její matka, teta a několik sourozenců se dožilo devadesáti let. Jdna ze sester, Angela Morano, dokonce 102 let.

 

Zobrazeno 2032 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 19:55
Pro psaní komentářů se přihlaste