so., 4. březen 2017 08:34

Ženy jsou méně inteligentní, má jasno polský europoslanec

Politik Janusz Korwin-Mikke Politik Janusz Korwin-Mikke Zdroj: Wikimedia Commons
Brusel – Evropský parlament zahájil vyšetřování ve věci opovržlivých výroků europoslance Janusze Korwin-Mikkea na adresu žen během středečního plenárního zasedání parlamentu v Bruselu. Kontroverzní politik během debaty o nerovnosti v odměňování žen a mužů prohlásil, že „ženy musejí vydělávat méně než muži, jelikož jsou slabší, menší a méně inteligentní“.

Na europoslancovy středeční výroky ihned zareagovala jeho španělská kolegyně Iratxe Garcia-Perez. „Podle vašeho názoru bych vůbec neměla mít právo být tu jako členka parlamentu. Vím, že vás to zraňuje a obtěžuje, že dnešní ženy mohou zasedat ve sněmovně a zastupovat občany stejně jako vy. A já jsem tady právě proto, abych hájila všechny evropské ženy před muži, jako jste vy,“ reagovala Garcia-Perez.

Korwin-Mikke své prohlášení podporoval mimo jiné i argumentem, že v žebříčku stovky nejlepších šachistů světa není ani jedna žena. Uvedený argument následně znehodnotil polský web Gazeta. Ten upozornil, že na světových turnajích soutěží ženy a muži odděleně, a proto Mezinárodní šachová federace vede také oddělené žebříčky nejlepší stovky žen a mužů.

Korwin-Mikke se později snažil svůj výrok obhájit a vysvětlit na sociální síti Twitter. „Prakticky v téměř každém páru je muž vyšší, silnější a inteligentnější než jeho něžná polovina. Proč? Protože (téměř) každá žena chce, aby její přítel byl vyšší, silnější a inteligentnější. Svědčí to o moudrosti žen. A moudrá žena umí skvěle usměrňovat a vést svého muže takovým způsobem, že si toho on (ani nikdo jiný) nevšimne.“

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani oznámil, že došlo k zahájení interního vyšetřování na základě jedenáctého článku jednacího řádu parlamentu. Toto pravidlo uvádí, že „chování poslanců by mělo být založeno na vzájemném respektu“ a „členové se nesmí uchýlit k užívání hanlivého, rasistického nebo xenofobního jazyka v průběhu parlamentních debat“. Polskému politikovi nyní hrozí výtka, pokuta, dočasná ztráta hlasovacích práv i dočasný zákaz účasti na aktivitách parlamentu.

Známý svými skandály

Čtyřiasedmdesátiletý Janusz Korwin-Mikke je nezávislým členem Evropského parlamentu, v němž zastupuje pravicovou stranu Svoboda, kterou v roce 2015 sám založil a stal se jejím předsedou. Polský politik na sebe už v minulosti upozornil řadou antisemitistických, rasistických a antifeministických tvrzení. V loňském roce ho parlament ztrestal kvůli hanlivým poznámkám vůči migrantům, v roce 2015 pak čelil vyšetřování v důsledku hajlování v zasedacím sále parlamentu. Známý je i incident z Varšavy z roku 2014, kdy Korwin-Mikke fyzicky napadl svého oponenta, někdejšího polského ministra Michala Bonima. Europoslanec už dříve také uvedl, že ženy nemají nárok na volební právo a nevhodnými tvrzeními na půdě parlamentu podněcoval znásilňování.

Zdroj: CNN

Zobrazeno 2171 krát
Naposledy upraveno: po., 6. březen 2017 12:36
Pro psaní komentářů se přihlaste