út., 8. květen 2018 11:56

Zkoumání „prokleté" egyptské hrobky je u konce

Tutanchamon Tutanchamon Zdroj: commons.wiki.org
Turín - Archeologové z Polytechnické univerzity skenovali hrob Tutanchamona, známý díky legendě „faraonova prokletí,“ a popřeli existenci skryté komory, která se měla ukrývat za stěnou hlavní místnosti. Podle představitelů Ministerstva starožitností Egypta se nové výzkumy provádět nebudou. Uvádí se to v publikaci Science Alert.

V roce 2015 připustil britský egyptolog Nicholas Reeves, že se v hrobě mohou nacházet zazděné dveře, které by mohly vést do vedlejší místnosti. Výsledky radarového skenování provedené japonskými specialisty v roce 2016 nejprve potvrdily tuto hypotézu. Předpokládalo se, že ve skryté místnosti byly pozůstatky Nefertiti, nevlastní matky Tutanchamona. Podle Reevese byla hrobka původně určená pro Nefertiti, ale protože její nevlastní syn nečekaně zemřel ve věku 19 let, byl v ní pohřben právě mladý faraon a tělo královny následně umístili do samostatné místnosti. Aby se potvrdila slova egyptologa, bylo by nutné zničit zeď, která představuje archeologickou a kulturní hodnotu. Proto vědci provedli řadu skenování, aby se přesvědčili o této domněnce.

Přesto skupina archeologů pod vedením Francesca Porcelliho nenalezla prázdné místo za zdmi hrobu. Při hledání se soustředili zejména na praskliny a dutiny, které by svědčily o existenci dveří a odrážející rádiové vlny povrchu, jenž by mohl být stěnami skryté místnosti. Výsledky skenování, jak uvedlo Ministerstvo starožitností Egypta, jsou spolehlivé a vyvracejí hypotézu Reevese. Další výzkumy se v hrobce pravděpodobně provádět nebudou. K objevení hrobky Tutanchamona došlo v roce 1922. Nalezl se v ní sarkofág s mumifikovaným tělem faraóna a také velké množství ozdob. Dlouho se věřilo, že je hrob prokletý, protože tisk té doby aktivně šířil pověst, že vědci, kteří otevřeli hrobku, za záhadných okolností zemřeli. Nicméně všechny skutečnosti, které údajně poukazují na prokletí, byly upravené pro novinovou senzaci a většina těch, kteří se zúčastnili vykopávek, se dožili vysokého věku.

Zobrazeno 2780 krát
Naposledy upraveno: út., 15. květen 2018 19:37
Pro psaní komentářů se přihlaste