út., 1. listopad 2016 12:10

Zlín otočil zápas na horké půdě v Boleslavi a odvezl si tři cenné body

Boleslavský Lukáš Magera bráněn hostujícím Harisem Harbou ve vápně Zlína Boleslavský Lukáš Magera bráněn hostujícím Harisem Harbou ve vápně Zlína Zdroj: www.fkmb.cz
Mladá Boleslav - Před začátkem letošního ročníku nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže jen málokdo očekával, že zápas mezi Mladou Boleslaví a Zlínem bude největším tahákem 12. kola. Realita ovšem byla taková, že ve městě automobilů se hrálo o velmi důležité body směrem k dalšímu vývoji čela ligového pelotonu.

Mírným favoritem byli domácí Středočeši, kteří před aktuálním kolem drželi první pozici v tabulce o skóre před Plzní, ale hosté ze Zlína, kteří byli čtvrtí o čtyři body za svým soupeřem, rozhodně nepřijeli s hlavami dole. Moravský tým je letos spojovaný s anglickým Leicesterem, který loni zázračně, z pozice původního outsidera, dokázal ovládnout tamní Premier League a šokovat tím celý fotbalový svět. Ševcům se letos už podařilo obrat o body Spartu, obhájce titulu z Plzně i obrozenou Slavii a teď měli políčeno na body v Mladé Boleslavi.

Cesta za vítězstvím byla ovšem pro Moravany trnitá. Domácí Bolku poslal do vedení už ve druhé minutě útočník s příznačným fotbalovým jménem Golgol Mebrahtu, když zužitkoval přesnou přihrávku Petra Mareše a dobře mířenou střelou z hranice pokutového území přelstil zlínského brankáře Dostála. Ten jeho pokus jen lízl rukavicemi, ale inkasování už zabránit nedokázal. Australan súdánského původu Mebrahtu dostal ve volbě kouče Kalvody v úvodní jedenáctce přednost před dlouhánem Magerou, jenž ve středu v pohárovém utkání s Hradcem vstřelil hattrick. První půli měli domácí územní převahu, kontrolovali hru a zlínské do vážnějších příležitostí nepouštěli. Naopak sami mohli ještě navýšit vedení prostřednictvím Přikryla, který se ve 20. minutě dostal za obranu, kličkou zkusil obejít i brankáře Dostála, ale míč si předkopl do příliš ostrého úhlu a odkrytou svatyni minul. Svůj druhý gólový zářez měl na kopačkách Mebrahtu. Po nedorozumění zlínské obrany se objevil sám před Dostálem, kterého chtěl obejít a udeřit do prázdné brány, ale gólman hostů mu včas odebral míč od nohou, přičemž si musel dávat pozor, aby nefauloval, to by značilo červenou kartu a penaltu. Na konci poločasu růžky vystrčil i Zlín. Pokus Diopa po standardní situaci ale odklidila obrana domácích.

Ve druhém poločase doplatila Boleslav na přílišnou pasivitu a hru „na údržbu“. V 74. minutě prošel hostující Srb Vukadinovič domácí obranou jako nůž máslem, našel si výborný pas Traorého a nikým neatakován, dobře umístěnou střelou na zadní tyč vyrovnal tváří v tvář Divišovi na 1:1. Tím schladil atmosféru na boleslavském stadionu s výjimkou relativně početné návštěvy fanoušků v kotli hostů. Zlín si v tu chvíli připsal teprve svoji první střelu na bránu. Zhruba o pět minut později bylo pro domácí ještě hůř. Ve skrumáži v pokutovém území boleslavský stoper Hůlka neúmyslně zpracoval míč přímo k nohám Harise Harby a ten si s darovanou šancí poradil nejlépe jak mohl, když nekompromisně propálil Diviše a dal tím hostům vedení. Boleslav měla v tu chvíli k dispozici ještě přes deset minut k tomu, aby zápas alespoň vyrovnala, ale kromě nepříjemné hlavičky Přikryla, se kterou si Dostál poradil, už se na nic nezmohla. Po remíze z předchozího kola s Brnem si tak připsala druhou domácí ztrátu za sebou. Zlíňané si naopak dlouhou cestu zpět na Moravu osladili vydřenými třemi body, díky kterým se v tabulce dostali alespoň dočasně na třetí místo, pouze o bod právě za Boleslav.

„První poločas jsme odehráli slušně, Zlín jsme do šancí nepouštěli, sami jsme tam měli akce, které jsme mohli dohrát. Jenže se hraje na góly a Zlín dal dva. Nezachytili jsme dlouhý míč za obranu, na což jsme byli nachystaní. A pak u druhého gólu nevím, co tam chtěl Hůlka dělat. To se musí odpálit,“ řekl po zápase kouč Mladé Boleslavi Leoš Kalvoda.

Boleslav k udržení ligového vedení musela doufat, že Slavia v neděli nezvítězí na půdě Jablonce a zároveň Plzeň prohraje na Dukle. Západočeši ovšem na Julisce dokázali i v deseti zápas dovést do vítězného konce a převzali tak pozici lídra před Boleslaví.

 

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 1:2 (1:0)
Branky: 2. Mebrahtu - 74. V. Vukadinovič, 79. Harba. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Moláček. ŽK: Fleišman - Diop, V. Vukadinovič. Diváci: 2410.
Ml. Boleslav: Diviš - Pauschek, Da Silva, Hůlka (81. Klobása), Fleišman - Přikryl, Kúdela, Matějovský (61. Jánoš), Mareš - Mebrahtu (70. Magera), Chramosta. Trenér: Kalvoda.
Zlín: Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - V. Vukadinovič, Holík, Traore, Štípek (83. Fantiš) - Diop (62. Harba), Jordan (53. Kopečný). Trenér: Páník.
Zobrazeno 1910 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 18:04
Pro psaní komentářů se přihlaste