po., 31. květen 2010 19:10

Zvuková knihovna v Olomouci

Vendula Horníková
Vědecká knihovna v Olomouci se snaží vycházet vstříc zrakově postiženým lidem. Ve spolupráci s Tyflocentrem poskytuje zvukové nahrávky klasických českých a světových titulů. Pro nevidomé osoby je to novinka, o kterou je velký zájem.

V kraji zavedly tento projekt už dvě knihovny - v Přerově a Šumperku. Nově se jím může pochlubit i Olomouc. Zvuková knihovna vznikla z peněz programu Knihovna 21. století a bude se postupně rozšiřovat.

Audio nahrávky knih jsou zjednodušením i pro zrakově postižené, kteří neovládají Braillovo písmo, a čtení je pro ně jinak téměř nemožné. Knižní svazky si olomoucká knihovna nechává posílat z Prahy. Ty pak zpracuje, vytvoří speciální obal a označí nahrávky bodovým písmem. Knihovna má takové knihy nejrůznějších žánrů. Od Bible, přes českou klasiku, jako například Ostře sledované vlaky od Bohumila Hrabala nebo Babičku od Boženy Němcové, přes moderní světovou literaturu, jako je třeba Alchymista od Paola Coelha.

Mezi nejpočetnější skupinu čtenářů patří hlavně členové Tyflocentra, které sdružuje nevidomé. Autoři projektu by ale chtěli oslovit například oční lékaře, a tím by rozšířili tento způsob mezi širší veřejnost.

 

Zobrazeno 1889 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste