Filtrované články podle data: středa, 09 prosinec 2020

Umění k předvánočnímu období patří stejně jako pohádky. Obzvláště když se jedná o baletní představení Louskáček – Vánoční příběh. Jelikož nám aktuální situace nedovoluje navštěvovat představení osobně, rozhodlo se Národní divadlo vytvořit alternativu. Ve spolupráci s Českou televizí budou vysílat přímý přenos baletu. Tanečníci baletní představení předvedou před prázdným jevištěm ND, které bude možné zhlédnout 21.12. ve 20 hodin na programu ČT art.
Zveřejněno v: ZPRÁVY
Soutěž pro vysokoškolské studenty uměleckých škol Pokoje letos kvůli pandemii probíhá online formou, proto ročník 2020 nese název Stay home edition. Účastníci soutěže tak poprvé místo předělávání místností v opuštěných domech v Praze použili své vlastní pokoje. 
Zveřejněno v: ZPRÁVY
Česká pošta, jeden z nejhlavnějších přepravců u nás, zpravodajskému webu eXtra.cz přiznal, že její pracovníci letos nestíhají. Zatímco se minulý rok v přepravní síti najednou neocitlo více než půl miliónu balíků, v letošním roce je toto číslo o více než polovinu větší. Teď před Vánoci jich bylo dokonce až rekordních 1,13 milionů.
Zveřejněno v: ZPRÁVY
Evropská unie zruší osvobození od daní na zboží z Číny. To se kriticky podepíše na cenách, které budou vyšší kvůli DPH a celním poplatkům. Cílem opatření je dosáhnout vyrovnaných podmínek na trhu a podpořít evropskou výrobu. V očekávání je také obrovský příliv kapitálu. Ne všichni ale věří v jednoznačný úspěch nových nařízení. Exportní společnosti se snaží předejít finančním ztrátám, a tak budují sítě prodejen a skladů přímo na území Evropské unie. 
Zveřejněno v: ZPRÁVY
V posledních několika letech zaznamenala akustická hudba nevídaný nárůst posluchačů. Mezi přední tvůrce neofolku můžeme zařadit anglické Mumford and Sons, lehce rockové TheLuminers nebo islandské Of Monster and Men. Právě poměrně mladá skupina z Reykjavíku se vyznačuje širší paletou zvuku a můžeme v jejich stylu slyšet i silný vliv indie popu. Pojďme si ale představit skupiny, jež zatím nesbírají velké miliony sledujících na online platformách, ovšem svým tradičním bluegrasovým tónem upevňují svoji pozici na akustické scéně, a ne nutně pouze té undergroundové.
Zveřejněno v: PUBLICISTIKA
Česká republika - O víkendu začne platit nový jízdní řád na železnici, který přinese mnoho změn. Společnost Arriva získá další rychlíkové linky, RegioJet s Leo Expressem plánují expanzi na Slovensko. Provoz na železnici zkomplikují také výluky na tratích Brno - Česká Třebová, Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí a v Pardubicích. Nejdůležitějším počinem pak bude zavedení jednotné jízdenky OneTicket, která bude sice dražší než jízdné u jednotlivých dopravců, ale bude platit v téměř všech vlacích.
Zveřejněno v: ZPRÁVY
st., 9. prosinec 2020 07:23

Shawn Mendes představil nové album

Úspěšný kanadský zpěvák a textař Shawn Mendes (22) nadělil svým fanouškům první vánoční dárek. Vydal své čtvrté album s názvem Wonder. Všech 13 písní plus Intro si je možné poslechnout od 4. prosince.
Zveřejněno v: PUBLICISTIKA
st., 9. prosinec 2020 03:10

Příroda se plní odpadem od Coca-Coly

Průzkum nadace Changing Markets (CHM) označil Coca-Colu znovu za největšího producenta plastového odpadu na světě. CHM již po několikáté provedla projekt za pomoci stovek dobrovolníků, kteří měli za úkol sbírat plasty na místech jako jsou parky, pláže, břehy řek a na dalších veřejných lokalitách. Projekt se uskutečnil po celém světě a za úkol měl odhalit firmy, které se nejvíce podílejí na znečišťování životního prostředí. 
Zveřejněno v: ZPRÁVY