Vytisknout tuto stránku
po., 9. prosinec 2019 20:35

Největší přesun amerických vojáků do Evropy za poslední čtvrtstoletí

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: istock
USA - Až 20 tisíc vojáků včetně techniky se v rámci cvičení NATO s názvem Defender Europe 20 přesune do východní Evropy, především do Polska, Pobaltí a do Gruzie. Podle velení amerických jednotek v Evropě má akce posílit jednotu a spolupráci mezi jednotlivými státy a ukázat připravenost armád členů NATO. 

Cvičení se zúčastní přes 15 členských států a také přílušníci finských a gruzínských armád. Kromě již zmíněných se na cvičení bude podílet i devět tisíc amerických vojáků umístěných po Evropě. „Toto cvičení není odpovědí ani výzvou pro žádnou zemi," uvedl americký generál Sean Bernabe. 

Přesun jednotek začně v únoru příštího roku a má za úkol prověřit dopravu mezi Spojenými státy a Evropou a posléze také rychlost přesunu jednotek a materiálu po Evropě. Cvičení bude probíhat především během dubna a května. Poté se americký dvaceti tisícový kontingent vrací zpět do USA a bude se připravovat na další cvičení a mise. 

Cvičení jako tato probíhala i během tzv. studené války, kdy cílem byla připravenost na konflikt s vojsky Varšavské smlouvy, potažmo Sovětského svazu. 

Zobrazeno 962 krát
Naposledy upraveno: út., 10. prosinec 2019 23:01
Jane Kotrášů

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste