Vytisknout tuto stránku
čt., 21. duben 2016 08:39

Aprílová noc patřila Andersenovi

Olomouc – Žáci druhých a třetích tříd ze ZŠ Olomouc, tř. Spojenců 8 se už šestým rokem účastnili akce „Noc s Andersenem“. Na děti čekal pestrý celovečerní program plný pohádek.


IMG 1510Do letošního šestnáctého ročníku se zapojilo přes 1200 škol a knihoven z celé České republiky. Téma tohoto roku se především zaměřilo na 180. výročí napsání pohádky Malá mořská víla. Přenocování ve škole nebo v knihovně, čtení pohádek, soutěže, hry, dobrodružství a překvapení, tak by se dala charakterizovat akce „Noc s Andersenem“.

Na ZŠ Spojenců akce probíhala v kouzelné atmosféře pohádek, které ilustroval Zdeněk Smetana. Děti se rozdělily do pěti skupin. Každou skupinu vedl jeden starší spolužák, který mladší děti provázel noční školou. Na stanovištích děti poslouchaly pohádku o Křemílkovi a Vochomůrkovi a zasely s nimi semínko. S Rákosníčkem si vyrobily hvězdičku ze souhvězdí Orla, Malé čarodějnici vyrobily havrana Abraxase a se skřítkem Racochejlem hledaly klíč k jaru. Také se snažily vytvořit animovaný film podle přečtené pohádky. Vyvrcholením celého večera bylo hledání „malé mořské víly“, kterou děti našly pod „hvězdnou oblohou“.

Každý od ní dostal dárek v podobě audioknihy Malá mořská víla, kterou věnovala společnost Audiotéka.

Po skončení celé akce se děti uložily ke spánku v tělocvičně. Usnuly až nad ránem a vstávaly už v šest hodin, takže to pro většinu účastníků byla opravdu náročná noc. Podle paní učitelky Smékalové se nocování ve škole dětem líbilo a už se těší na další.

Současně ve škole nocovali i žáci druhého stupně, kteří se mohli zapojit do „Noci stolních her“.

Zobrazeno 2317 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:35
Lukáš Richtár

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste