Vytisknout tuto stránku
st., 17. listopad 2021 12:56

Arctic Monkeys oznámili cestu kolem Evropy. Po letech zavítají také do Česka

Arctic Monkeys Arctic Monkeys Zdroj: Zackery Michael
Britská indie-rocková skupina, která se stala symbolem alternativní hudební scény 21. století oznámila nové turné. Zastaví se zpočátku pouze ve čtyřech městech, mezi nimiž nechybí ani Praha. Na holešovickém Výstavišti vystoupí 18. srpna. Zde své krátké turné také zakončí. Uskupení zahraje v České republice poprvé samostatně, nikoliv jako součást hudebního festivalu.

Naposledy se skupina představila roku 2009 na hradeckém Rock for People, kde se dle tehdejší zprávy webu iDnes nesetkala s příliš velkým pochopením českých posluchačů. Doba se však výrazně změnila a popularita, kterou měla kdysi kapela ve své domovině, se částečně rozšířila do celého světa. Velký podíl na tom mají sociální sítě a přelomové album AM, které pohltilo i ty posluchače, kteří dosud indie-rockové scéně příliš neholdovali. Album obsahuje i takové hity jako Do I Wanna Know? či I Wanna Be Yours.

Po třech letech opět naživo před publikem
Naposledy zahráli Arctic Monkeys naživo před fanoušky roku 2019, kdy do desítek měst včetně několika evropských přinesli jejich poslední desku Tranquility Base Hotel & Casino, která výrazně vybočila z tradiční tvorby skupiny. Kapela byla do té doby známá rychlým tempem a agresivní charakteristikou písní, od čehož však muzikanti v posledním albu zcela upustili. Album i přesto získalo pozitivní hodnocení recenzentů a nabylo popularity i mezi původními fanoušky. V rámci nadcházející tour mají v plánu kromě zastávky v Praze také show v Istanbulu, bulharském Burgasu a chorvatské Pule. Další zastávky dosud nebyly oznámeny, avšak očekává se, že více koncertů kapela odhalí později.

Od náctiltých hudebních nadšenců ke světovým hvězdám
Kapelu Arctic Monkeys založila roku 2002 trojice teenagerů v britském Sheffieldu. Nechyběli mezi nimi Alex Turner – současný frontman a Matt Helders – bubeník, který rovněž v kapele působí doteď. Postupně se dostali od koncertů v sheffieldských hudebních klubech až k celosvětové slavě, ke které jim napomohla především deska AM, se kterou obsadili šesté místo na americkém žebříčku Billboard.

Zobrazeno 575 krát
Naposledy upraveno: st., 17. listopad 2021 16:00
Ondřej Podsedník

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste