Vytisknout tuto stránku
út., 5. listopad 2019 20:15

Armáda Spásy se chystá na zimu a opět nabízí nocleženky

vzhled nocleženky vzhled nocleženky Zdroj: armadaspasy.cz
Česká republika - Venkovní teploty s přicházející zimou každým dnem klesají. Lidí, kteří nemají kde složit hlavu, je v České republice okolo 60 tisíc. Zájemci tak už mohou začít kupovat nocleženky, které umožňují lidem bez domova přečkat jednu noc v teple a třeba i někomu zachránit život nebo dát impuls k novému životu.

Nocleženka je projektem Armády Spásy (AS). Díky nákupu poukázky může člověk bez domova strávit noc v jedné z nocleháren. Zakoupení však nezahrnuje jen samotné přespání, ale i další formy pomoci. V rámci nocleženky je zahrnuta také polévka a teplý nápoj, možnost vykonat osobní hygienu, zdravotní ošetření a také příležitost setkat se se sociálním pracovníkem a řešit svou životní situaci. Zájemci pak mohou pokračovat v systému sociálních služeb.

Kupón může jednoduše koupit kdokoli přes internet. Nocleženka jde ovšem získat i fyzicky po předchozí domluvě na ústředí AS a následně může být darována konkrétní osobě v nouzi. 

Když AS obdrží příspěvek v hodnotě alespoň stokoruny, vznikne speciální poukaz s jedinečným kódem. Dárce na sebe při nákupu může uvést také kontakt a při využití nocleženky dostane od charitativních pracovníků formou e-mailu zprávu.

Na poukaz je však možné přispět i víc, než je základní částka. Každý může zakoupit více nocleženek, peněžní dary také umožňují organizaci financovat renovaci nocleháren, zajišťovat lékařskou pomoc, zlepšovat prostředí pro lidi bez domova a mnoho dalšího. 

Na projekt AS klade důraz zejména od listopadu do dubna, ale nocleženka jde koupit po celý rok. Široká veřejnost může kromě peněžního daru přispět také teplým oblečením, spacáky, zimními botami, rukavicemi apod. Materiální dary je možnost přinést na pobočky Armády Spásy.

Zapojených nocleháren AS je celkem devět a to v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku, Jirkově a Havířově. Nocleženky jsou rozděleny podle počtu lůžek na jednotlivých místech.

Pokud se náhodu stane, že bezdomovec poukázku ztratí nebo dojde k jejímu zničení a následně nebude využita, nedochází ani tak k její ztrátě. Díky pečlivé evidenci jsou tyto poukázky následně rozdávané během chladnějších jarních dní.

Veřejnost se hodně zapojila i v zimní sezóně 2018/2019 a dárci věnovali asi 23 tisíc kupónů, rekordní počet 30 tisíc zakoupených nocleženek z předchozího období však nepřekonali. 

Zobrazeno 1245 krát
Naposledy upraveno: pá., 8. listopad 2019 13:48
Tereza Sládečková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste