Vytisknout tuto stránku
út., 24. listopad 2020 19:35

Babiš a Schillerová budou jednat s Vystrčilem o daňových změnách

Andrej Babiš (ANO) s Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) Andrej Babiš (ANO) s Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) Zdroj: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-financni-pomoc-malym-firmam-a-zivnostnikum-postizenym-kvuli-koronaviru--stat-nakoupi-respiratory-180179/
Praha - Zvýšení daňové slevy na poplatníka, zrušení superhrubé mzdy, nové sazby daně z příjmu ve výších 15 % a 23 %. Hlavně první ze zmíněných návrhů, které přijala Poslanecká sněmovna minulý pátek brzy ráno, bude tématem schůzky mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), jenž by se měla uskutečnit ve středu 25. listopadu. Babiš poslal předsedovi horní komory dopis, ve kterém ho žádá o schůzku. Premiér to uvedl ve svém tradičním nedělním hlášení na Facebooku.

Návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, který zvyšuje současnou slevu na poplatníka z 24 840 korun do výše 34 125 korun ročně a státní rozpočet by vyšel na 35 miliard korun, by Babiš se Schillerovou ze schváleného daňového balíčku rádi vypustili. Zvýšení slevy mělo být jakousi alternativou k Babišovu návrhu na snížení sazby daně z příjmu na 15 procent, která prošla díky hlasům poslanců ANO, ODS a SPD. Sněmovna však Ferjenčíkův návrh hlasy poslanců ODS, ČSSD, SPD, TOP 09, Pirátů a lidovců přijala také. Podle slov ministryně financí však nelze mít zároveň nízké daně a vyšší slevu na poplatníka, neboť by došlo k příliš velkému zadlužení. Vystrčil se již nechal slyšet, že sněmovní předloha nebude mít v Senátu "na růžích ustláno". Rozdílné názory mají však i někteří senátoři. Například senátor ODS Tomáš Goláň říká, že ačkoliv má ODS snížení daně z příjmu ve volebním programu, nemůže si dovolit zatěžovat budoucí generace. Goláň neosuhlasí s tvrzením poslance Jana Skopečka, který tvrdí, že ODS sama přijde s návrhy, jak a kde výpadek v rozpočtu kompenzovat. Podle Goláně na tyto škrty bude čas, jakmile se ODS dostane do vlády. Nepočítá s tím, že by premiér Babiš přijímal nějaké opoziční návrhy na škrty ve výdajích rozpočtu. Senátoři by měli o návrzích schválených v Poslanecké sněmovně rozhodovat na schůzi, která se uskuteční 16. nebo 17. prosince. Pokud by došlo k tomu, že Senát pošle daňový balíček zpátky do sněmovny, musí jej opět projednat poslanci. Mohou jej znovu schválit nadpoloviční většinou hlasů, tedy minimálně 101 hlasy. Jestli poslanci daňový balíček ve sněmovně znovu schválí, poputuje nový zákon k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 794 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. listopad 2020 19:11
Milan Filip

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste