Vytisknout tuto stránku
čt., 19. prosinec 2019 22:38

Bára Basiková zahájila Festival vánoční hudby, proběhlo i ocenění dobrovolníků

Zpěvačka Bára Basiková Zpěvačka Bára Basiková Zdroj: www.barabasikova.cz
Tradiční olomoucký Festival vánoční hudby u svatého Mořice opět slibuje příjemné zpestření vánočních svátků. Zahájila ho ve středu 18. prosince svým koncertem zpěvačka Bára Basiková, která v sedm hodin vystoupila ve Velkém sále Arcibiskupství olomouckého. V rámci koncertu proběhlo také slavnostní ocenění dobrovolníků Olomouckého kraje s názvem Křesadlo, jež organizuje Maltézská pomoc, o.p.s. a Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje.

Letos se jednalo o devátý ročník slavnostního oceňování. „Hlavním cílem udělování této ceny je ocenit práci dobrovolníků, upozornit na přínos dobrovolnických činností a zviditelnit příběhy nezištné pomoci," uvedl Josef Kořenek, jeden z organizátorů akce. Mottem Křesadla je: „Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci." Tuto cenu si odneslo dohromady osm lidí.

 

Koncert Báry Basikové byl prvním z celkem čtyř koncertů, které Festival vánoční hudby v Olomouci pořádá. Následova bude Svatoštěpánský koncert Jakuba Jana Ryby, který se odehraje 26. prosince v kostele svatého Mořice pod taktovkou dirigenta Tomáše Kláska. Pátek 27. prosince potom nabízí vystoupení pěveckých sborů Campanella a Bel canto v katedrále svatého Václava a na závěr mohou diváci v neděli 29. prosince opět u svatého Mořice navštívit tradiční varhanní koncert Karla Martínka, jež je mimojiné také dramaturgem Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc. Cílem festivalu není jen nabídnout lidem kvalitní hudební zážitek, ale také jim přiblížit duchovní poselství Vánoc, na které se, podle organizátorů, v posledních letech hodně zapomíná. Kromě koncertů se během vánočních svátků budou konat také vánoční mše. Na jednu z nich, určenou hlavně pro rodiny s dětmi, se do kostela svaté Kateřiny dostaví i olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Zobrazeno 1236 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. prosinec 2019 18:23
Nikol Látalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste