Vytisknout tuto stránku
so., 22. říjen 2022 19:56

BBC slaví 100 let

Logo BBC Logo BBC Zdroj: Wikipedia Commons
Veřejnoprávní médium BBC (British Broadcasting Corporation) oslavilo dne 18. října sto let od svého založení. V průběhu let se původní rozhlasové vysílání přesunulo do televizní, tištěné či online formy. BBC si prošlo částečným přerušením vysílání i cenzurou v době války. Nyní je známé po celém světě.

Již sto let je s námi největší britská veřejnoprávní stanice BBC, která je dnes známá po celém světě zejména díky BBC World Service. BBC dnes známe ve formě rozhlasové, tištěné, televizní i online. Televizních vysílacích kanálů můžeme najít aktuálně deset, devatenáct rozhlasových stanic včetně těch regionálních a dalších více než třicet lokálních po celém Spojeném království. 

BBC vznikla 18. října 1922 jako British Broadcasting Company. Prvním ředitelem byl John Reith, který se zásadně zasadil o její rozvoj a díky kterému získala stanice kvalitní úroveň a věhlas. Reith dal BBC za cíl informovat, vzdělávat a bavit. O pět let později získala tato britská stanice Královskou chartu a zároveň se změnila na korporaci (British Broadcasting Corporation). Postupem času se začala rozrůstat o televizní vysílání. Během 2. světové války bylo televizní vysílání přerušeno a v rozhlasové sféře došlo k částečné cenzuře. Během války se objevily zábavní pořady, které měly za cíl potěšit a rozveselit vojáky. Rok po skončení války bylo vysílání znovu obnoveno. 

BBC se dodnes řídí Královskou chartou, která udává 6 zásadních poslání vysílání. Těmito stěžejními zásadami jsou vysoká kvalita, inovativnost, originalita, progresivita a důraz na to obsah, který má být oslovující a vztahující. 

V roce 1995 přešla BBC do digitální verze DAB a o dva roky později i do online prostoru. Rozvoj médií a vývoj technologií můžeme krásně vidět na životě královny Alžběty II. V roce 1947 rozhlas vysílal svatbu Alžběty a Filipa. Její korunovaci v roce 1953 už přenášela televize. A nyní jsme v roce 2022 mohli královnin pohřeb sledovat online v přímém přenosu. 

Zobrazeno 606 krát
Naposledy upraveno: út., 25. říjen 2022 17:57
Anna Kotková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste