Vytisknout tuto stránku
ne., 24. květen 2020 11:39

Berlínský kostel poskytl prostor pro modlitbu muslimů

Muslimská modlitba Muslimská modlitba Zdroj: Pixabay
Berlín - Německo čtvrtého května znovu umožnilo pořádání náboženských obřadů, s podmínkou, že lidé budou dodržovat jeden a půl metrové odstupy. To ovšem zkomplikovalo modlitby v berlínské mešitě Dar Assalam v městském obvodu Neukölln, kam se kvůli omezením, namísto obvyklých stovek věřících, vejde pouze padesát lidí.

Proto se blízký lutheránský kostel v městském obvodu Kreuzberg rozhodl pomoci. Muslimům kostel sv. Marty nabídl své prostory k Pátečním modlitbám, na počest konce ramadánu, které probíhaly v arabštině a v němčině.

Během ramadánu se muslimové zdržují jídla, pití, kouření a sexu od úsvitu do soumraku. Obvykle se rodiny scházejí, aby se společně účastnily modliteb. Letos však byly oslavy po celém světě značně ovlivněny epidemií koronaviru.

„Je to skvělé gesto a přináší radost v období ramadánu i v této situaci,“ vyjádřil své dojmy imám berlínské mešity, Mohamed Taha Sabry. „Tato pandemie znás vytvořila komunitu. Krize lidi spojuje.“

Samer Hamdoun, jeden z účastníků modlitby řekl, že mu nějakou dobu trvalo, než si zvykl na prostředí kostela. „Byl to zvláštní pocit, kvůli hudebním nástrojům a obrazům. Ale když se na to podíváte, když pominete drobné detaily, je to koneckonců chrám Boží,“ tvrdil Samer Hamdoun.

Páteční modlitby se zúčastnila dokonce místní farářka Monika Matthias. Řekla, že se díky výzvě muslimů k připojení cítila dojata. „Ano, zúčastnila jsem se obřadu, měla jsem řeč v němčině. Během modlitby jsem mohla říct jen ano, ano, ano, protože máme stejné zájmy a chceme se od vás učit. A je krásné, že toto cítíme o sobě navzájem,“ nechala se slyšet Monika Matthias. Farářka navíc dodala, že partnerství bylo rozhodnutí jejich komunity. "Toto nás sblížilo. Zda či v jaké podobě toto partnerství přetrvá, ještě není známo. Ale myslím, že poznávání se a to, co jsme v tento čas společně zažili, nás posiluje v tom, co přijde," řekla.

Islámská rada, která v zemi zastřešuje skupinu čtyř set mešit, v dubnu prohlásila, že mnoho z nich čelí bankrotu. Protože k jejich uzavření došlo právě v měsíci ramadánu, který obvykle přináší období velkorysých příspěvků.

Zobrazeno 1383 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. květen 2020 22:57
Dominika Plavková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste