Vytisknout tuto stránku
so., 15. duben 2017 15:28

Blíží se X. ročník veletrhu Prague Photo

Nejen s Martinem Strankou se bude možné i osobně setkat Nejen s Martinem Strankou se bude možné i osobně setkat Zdroj: facebook.com
Praha – Dveře Kafkova domu se opět otevřou všem milovníkům fotografie, jubilejní desátý ročník festivalu Prague Photo je na spadnutí. Ve dnech 25. – 30. dubna 2017 se široké veřejnosti představí dvacet šest vystavujících subjektů, přičemž k vidění bude rozmanitá plejáda nejrůznějších fotografů jako jednotlivců, ale i galerií a společností zabývajících se fotografií. Ve čtyřech patrech historické budovy budou reprezentovány originály 180 současných i klasických autorů, každý návštěvník si tudíž může udělat dokonalý přehled o vývoji fotografie jako vizuálního média, případně načerpat inspiraci. Vstupné je devadesát korun.


Celý program slavnostně započne již 24. dubna v šest hodin večer. Při této příležitosti dojde k udělení zvláštní ceny PRAGUE PHOTO Young Award umělci do třiceti let. Co se týče mladé fotografické generace, jako tradičně festival uvede rozsáhlou sekci tvorby studentů či čerstvých absolventů sedmi uměleckých škol (Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita J.E. Purkyně Ústí nad Labem aj.). V kontrastu s nimi Prague Photo jako vzpomínku vystaví portfolia již zesnulých fotografů Emily Medkové nebo Josefa Sudka, výjimečná bude rovněž expozice Czech Field Studio s ukázkami projektu Český člověk, časosběrného fotografického cyklu dokumentujícího portréty českých mužů a žen od roku 1982 až dodnes. Jeho autory jsou Jan Malý, Jiří Poláček a Ivan Lutterer.


Stále populárnějšími se stávají tzv. pop-up prezentace, kdy jsou sami autoři u své výstavy osobně přítomni. Do této pomyslné kategorie se letos zařadí třeba Iveta Kopicová, Magdaléna Bláhová, Antonio Cossa, či čím dál tím známější Martin Stranka. „Přijďte posedět a popovídat si o životě i fotkách. Na místě budou k zakoupení signované tisky mých fotografií a navíc pro každého návštěvníka budu mít i fotku jako dárek,“ zve na své facebookové události Martin. Vedle českých umělců se představí i zahraniční, a to například z Finska, Saudské Arábie nebo Itálie. Právě italští autoři Gabriele Agostini, Luisa Briganti a Gaia Adducchio budou v sobotu 29. dubna besedovat s diváky.


První ročník Prague Photo se datuje do roku 2008. Od té doby festival prošel různými změnami, jeho cíl však zůstal stejný – zlepšit povědomí o fotografii jakožto plnohodnotném uměleckém projevu. Nezměnilo se ani vedení, výkonnou ředitelkou je stále Iva Nesvadbová, která spolu s grafikem Milanem Jarošem přehlídku před devíti lety založila. „Chtěli jsme pro fotografii vytvořit živé konfrontační fórum, jaké tady chybělo,“ vzpomíná Nesvadbová. Nutno uznat, že svůj původní záměr možná i předčili. Zájem publika rok od roku narůstá, což je pro organizátory motivací do dalších let.

Zobrazeno 1644 krát
Naposledy upraveno: ne., 16. duben 2017 23:50
Kateřina Dobešová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste