Vytisknout tuto stránku
pá., 17. červen 2022 12:42

Brněnská Noc kostelů nabídla noční prohlídky i zpřístupnění uzavřených objektů

Kostel blahoslavené Marie Restituty v Brně Kostel blahoslavené Marie Restituty v Brně Zdroj: Jitka Zástěrová
Brno - V rámci akce Noc kostelů se i letos rozezněly zvony katedrál a kostelů napříč Českou republikou. Kromě toho se však během 10. června otevřely dveře všem zvídavým návštěvníkům do 1729 církevních staveb. Ani letos pak nechybělo otevření obvykle jen těžko přístupných objektů či bohatý program plný koncertů, her či přednášek.

Na 1729 kostelů a modliteben uvítalo 10. června návštěvníky celorepublikové akce Noc kostelů. Letos již čtrnáctý ročník této tradiční kulturní události spojuje výpravu za kulturou s dobrým jídlem a zajímavým programem. V letošním roce se po pandemii, která výrazně omezila poslední ročníky akce, vrátila Noc kostelů v plné síle, přičemž nabídla přes 7500 programů pro děti i dospělé. 

Stejně jako v předchozích letech, ani letošní rok se nenechal zahanbit a pozval návštěvníky mimo jiné také na prohlídky míst běžně nedostupných. Jedním z takových míst byly například prostory nedaleko chrámu sv. Josefa na ulici Josefská v samotném srdci Brna. Kromě bývalé konírny tak dostali návštěvníci možnost nahlédnout třeba do barokní kaple Kristus na hoře Olivetské v rozlehlém prostoru bývalé klášterní zahrady. V doprovodném programu kaple pak nechyběly nejen vizualizace rehabilitace areálu, ale také workshop pro děti či stánky na pomoc Ukrajině.
Kaple Kristus na hoře OlivetskéDříve nepřístupná kaple Kristus na hoře Olivetské lákala návštěvníky k nahlédnutí v průběhu celého večera (foto: autorka)

Noc kostelů vznikla v roce 2005 ve Vídni. Cílem události je příblížit církevní stavby veřejnosti, která by obvykle do duchovního svatostánku nezavítala. Historie akce u nás sahá do roku 2009, kdy se celý koncept dostal ze sousedního Rakouska do Brna. Dnes populární akce tehdy začínala s necelými třiceti zpřístupněnými objekty. Z Brna se pak Noc kostelů rozšířila i do dalších měst, kde rychle nabrala na popularitě. Každoročně akci navštíví přes 

Zobrazeno 701 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. červenec 2022 19:01
Jitka Zástěrová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste