Vytisknout tuto stránku
po., 2. prosinec 2019 16:44

Bruntálský „Jeff“ rozzářil náměstí

Rozsvícení stromu na náměstí Míru v Bruntále Rozsvícení stromu na náměstí Míru v Bruntále Zdroj: https://www.mubruntal.cz/
Bruntál – V pátek 29. listopadu Bruntál slavnostně rozsvítil vánoční strom. Zaplněné náměstí Míru sledovalo, jak dopadlo napravení katastrofy, kterou urostlá jedle ze začátku způsobila. Město do vyzdobení stromu investovalo rekordní částku, k tomu navíc pro obyvatele připravilo překvapení v podobě betlému. V něm jsou umístěna dvě zvířata ze slámy vyrobená Renatou Mguni a dřevěné postavy Svaté rodiny, které vyřezal František Nedomlel. Návštěvníci se také mohli těšit z pestré výzdoby kolem celého náměstí. Je to vůbec poprvé, co se radní odhodlali k tak bohaté dekoraci. Rozsvícením stromu započal adventní program, na který naváže 11. a 12. prosince vánoční jarmark.

Po umístění stromu se kvůli jeho vzhledu strhlo mediální pozdvižení, jedle byla nesouměrná a místo jedné špice měla rovnou čtyři. Uživatelé na sociálních sítích dali stromu neoficiální jméno „Jeff“, jako referenci na hlášku z americké komedie 22 Jump Street. Fotky „Jeffa“ během dne obletěly celou republiku a okamžitě se začalo hovořit o nejošklivějším vánočním stromu v Česku. Vedení města na kritiku druhý den reagovalo, do oprav „Jeffa“ investovalo zhruba sto padesát tisíc korun. Samotné zkrášlování trvalo tři dny. „Vánoční strom je upravován každý rok, letos ale bylo vše komplikovanější," uvedl tiskový mluvčí Městského úřadu Bruntál Jiří Ondrášek. Horní rozdvojená část stromu se odstranila a na její místo pracovníci Technických služeb připevnili menší jedličku, zbylé dva dny doplňovali větve do řídčeji obrostlých částí. Strom tak po třech dnech dostal náležitý symetrický tvar. „Vhodných vzrostlých stromů, které navíc musí splňovat přísné nároky na bezpečnost, je nedostatek. Město v rámci citlivého přístupu k zeleni chtělo předejít situaci, kdy by musel být obětován jiný vzrostlý strom, navíc pro povolení ke skácení je vždy nutný závažný důvod,“ doplnil Ondrášek.

Občané každoročně vybírají jméno vánočního stromu. Z tradiční ankety, vyhlašované několik týdnů před slavnostním rozsvěcením, vzešlo na sedm desítek návrhů. Nakonec vyhrála volba žáků ze 7.C ze ZŠ na Rýmařovské ulici, strom ponese jméno Glorius. Nicméně Glorius se do podvědomí obyvatel zapsal jako Jeff, jehož jméno se v Bruntále stalo velmi populárním.

Zobrazeno 1327 krát
Naposledy upraveno: st., 4. prosinec 2019 16:58
Jan Lužný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste