Vytisknout tuto stránku
čt., 3. prosinec 2020 20:58

Mikuláš Minář oznámil jméno svého nového hnutí - Lidé PRO

Mikuláš Minář Mikuláš Minář Zdroj: Zdroj: YouTube
Bývalý lídr hnutí Milion chvilek pro demokracii - Mikuláš Minář ve čtvrtek 3. prosince představil své nové hnutí Lidé PRO. Aby však příští rok hnutí mohlo kandidovat v parlamentních volbách, shání půl milionů podpisů. Pokud tento počet hnutí nezíská, plánu na kandidaturu se vzdá. 

"Vytvoříme prostor pro velkou debatu o tom, kam má Česko směřovat. Do té vtáhneme každého bez výjimky. Úspěšné podnikatele i lidi v továrnách. Experty i nezaměstnané," uvádí hnutí na svém webu. Minář v úvodním videu říká: "Poprvé v historii lidem nabídneme, aby přímou volbou ovlivnili složení kandidátních listin do poslanecké sněmovny. Chceme totiž politiku a správu naší země opravdu změnit."

Na webu zároveň hnutí ukázalo i tváře podporovatelů. Jsou mezi nimi lidé jako protikorupční expert David Ondráčka, jaderná fyzička Dana Drábová, předseda Senátu Petr Pithart nebo náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek.

V rozhovoru pro server Aktuálně.cz Minář prohlásil, že necílí na voliče nynějších stran, ale na dva miliony lidí, kteří jsou podle něj oslovitelní. "Myslím například na půl milionu voličů, kteří nechtějí jít k volbám, ale sympatizují s Milionem chvilek pro demokracii. A pak je tady milion a půl lidí, kteří chtějí jít k volbám, ale nemají žádnou stranu, která by jim byla blízká. Tyto lidi my chceme oslovit."

Pokud se do začátku února příštího roku hnutí podaří získat více než sto tisíc podpisů, spustí podle jeho vlastních slov největší diskuzi mezi experty a širokou veřejností o prioritách pro Česko. V létě pak vše spojí do obsáhlého plánu pro Česko. 

Ze spolku Milion chvilek pro demokracii Minář oficiálně vystoupil 5. října a jeho post lídra převzal aktivista Benjamin Roll. Největší demonstrace Milionu chvilek se loni v červnu zúčastnilo až 250 tisíc lidí. 

Zobrazeno 930 krát
Naposledy upraveno: po., 7. prosinec 2020 14:39
Jiří Labanc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste