Vytisknout tuto stránku
čt., 29. říjen 2015 11:00

Olomouc ve světle stovek lampionů

Olomouc - Lampiony, hudbu, ohňostroj a státní hymnu, to vše včera nabídla Olomouc při tradičních oslavách devadesátého sedmého výročí vzniku československé republiky.

Lampionový průvod se v Olomouci koná už mnoho let a každoročně přiláká ještě více lidí než rok předchozí. Podle organizátora Aloise Kadlčíka, se letos zúčastnilo na pět tisíc lidí. Oslavy ale nezahrnují jen průvod. Na Horním náměstí začal doprovodný program už kolem třetí hodiny odpoledne. Průvod samotný se dal do pohybu až v 17:40. Trasa vedla přes ulici Ostružnická, Denisova, náměstí Republiky a 1. máje až k pomníku T. G. Masaryka na Žižkově náměstí. Poté událost nabrala formálnějších rysů - následovalo pokládání věnců k pomníku prvního československého prezidenta a projev náměstka primátora Pavla Urbáška. Za doprovodu státní hymny nakonec olomouckou oblohu zkrášlil majestátní ohňostroj.

"Průvod se v Olomouci konal zhruba podvacáté, přesné číslo si nepamatuji, ale vím, že jsem se ho poprvé účastnil ještě jako malý kluk, v roce 1997. Od té doby jsem chodil každý rok, v roce 2002 pak poprvé v uniformě jako člen Klubu vojenské historie. Podle mého názoru je celý nápad lampionového průvodu velmi dobrý, je to nenásilná forma, jak společně s celým městem vzdát hold historii a taky ukázat dětem, že si tento historický milník mohou spojit s něčím zábavným a zajímavým," uvedl člen Sokola Olomouc-Hodolany Tomáš Labounek.

"V prvé řadě se účastnila Armáda České republiky společně s Vojenskou hudbou, ale také Židovská obec Olomouc, Sokolská župa Olomoucká – Smrčkova, političtí vězni nebo Klub vojenské historie. Tento rok se poprvé přidali i skauti. A samozřejmě, jako každý rok, s námi šla spousta lidí z veřejnosti," rozpovídal se o účastnících průvodu Labounek.

Kdy zase uvidíme muže a ženy v uniformách?

"Olomouc bude svědkem dalších historických oslav už 17. listopadu. U Právnické fakulty si připomeneme boj za svobodu naší země. Bližší informace k této akci najdete na webu www.olomouc.eu," zakončil své povídání Tomáš Labounek.

00

000

0000

Zobrazeno 1774 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:19
Adéla Halfarová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste