Vytisknout tuto stránku
út., 11. květen 2021 14:24

Česká vodácká výprava dominovala na ME v Itálii, Přindiš mistrem Evropy

Přindiš obhájil své vítězství z ME 2017 Přindiš obhájil své vítězství z ME 2017 Zdroj: www.kanoe.cz
Ivrea – Čeští vodní slalomáři si z Itálie odvezli několik úspěchů včetně sedmi medailí. Naše reprezentace opět vyhrála hodnocení národů a dokazuje, že česká kanoistika má ve světě stále významné jméno.

Úspěšný víkend otevřeli vítězstvím čeští kajakáři v soutěži hlídek. Trojice Hradílek, Prskavec a Přindiš suverénně a bez značných problémů zdolali trať v nejlepším čase. Ženská kajakářská hlídka ve složení Vojtová, Kudějová a Galušková zaostala za týmem Velké Británie a Rakouska a vybojovala pro českou reprezentaci bronz.
Kajakář Vít Přindiš obhájil svůj zlatý triumf z mistrovství Evropy z roku 2019 a sesadil z trůnu loňského šampiona Jiřího Prskavce. „Tohle je pro mě úžasný úspěch a nádherný start do sezóny. Nemohl jsem si přát lepší,“ prohlásil Přindiš. I se dvou sekundovou penalizací se mohl bývalý vicemistr světa Přindiš radovat z druhého nejlepšího času z celého dne a nejrychlejší jízdy finále. „Naštěstí ta chyba byla malá. Říkal jsem si, že jsem, s prominutím, trouba. Ještě, že ostatní kluci nebyli rychlejší než já,“ káral se čerstvý zlatý medailista.
Zmíněný Prskavec, který se s tratí v Ivrei teprve seznamoval, si neodpustil dotek čtrnácté braky a několik vteřin ztratil, když ho proud odvezl daleko od protivodné patnáctky. „To se na takovémhle závodě moc dojíždět nedá,“ prohlásil Prskavec, který nakonec skončil sedmý.
Nejzkušenější člen české výpravy Vavřinec Hradílek skočil sice čtvrtý, spokojený však nebyl. „Výsledek je lepší než výkon,“ stěžoval si držitel stříbrné medaile z olympijských her v Londýnu. Ačkoliv se do horního úseku Hradílek pustil velice rychle a svižně, podle svých slov opět ztratil síly ve spodní části trati.
České kajakářky se do finále neprobojovaly. Loňskou vítězku Kateřinu Minařík Kudějovou vystřídala rakouská závodnice Corinna Kuhnleová.
Neděle byla pro českou ženskou reprezentaci radostnější. V kvalifikaci i v semifinále pronásledovaly kanoistiku Terezu Fišerovou významné trable. „Hlavně v tom semifinále to byly opravdu nervy,“ řekla v rozhovoru pro Českou televizi vicemistryně Evropy z roku 2017. Mnohem povedenější jízdu ukázala česká slalomářka ve finále, na Španělku Miren Lazkanovou však nestačila a skončila na stříbrné pozici.
Ze třetí nadějné pozice postoupil do finále kategorie C1, kánoe jednotlivců, Václav Chaloupka. V poslední jízdě ho však u dvaadvacáté branky potkaly potíže. Několika vteřinové uvíznutí ve válci posunulo Chaloupku na desáté místo. „Nic moc jsem tam dělat nemohl,“ zhodnotil olomoucký kanoista.
V extrémním slalomu doplnil Přindiš svoji sbírku o další zlatou medaili a z letošního evropského šampionátu si odváží zlatý hattrick. Kudějová si zlepšila náladu ze sobotního konce v semifinále a zvítězila v ženském extrémním slalomu. Na stupni vítězů ji doprovodila reprezentační kolegyně Veronika Vojtová.

Zobrazeno 667 krát
Naposledy upraveno: st., 12. květen 2021 20:47
Michal Dobeš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste