Vytisknout tuto stránku
čt., 5. leden 2023 12:08

Česká značka Botas zastavila výrobu ve Skutči

Model Botas 66, Jan Klos, Jakub Korouš Model Botas 66, Jan Klos, Jakub Korouš Zdroj: B TEAM STORES
Česká republika - Majitel firmy Botas, František Nestával, uzavřel výrobu obuvi ve Skutči na Chrudimsku. Důvodem bylo výrazné zdražení energií a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Firma tak propustila část ze svých sedmdesáti zaměstnanců, další jsou na „odstávce“, uvedl o tom server Seznam Zprávy.

O osudu celé společnosti chce majitel rozhodnout během prvního čtvrtletí tohoto roku. Zvažuje i varinatu, že by se vyrábělo v jiném závodě v Česku, či na Slovensku. Další možností je společnost prodat. Nestával ale přiznává, že zájemce o koupi ještě nemá vzhledem k čerstvosti událostí. Tyto informace řekl pro server Seznam Zprávy Byznys.

Značka je známá hlavně výrobou sportovní obuvi. Model Botas 66 vznikl ve spolupráci se studenty na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Jan Klos a Jakub Korouš si ke zpracování školního projektu vybrali boty z roku 1966 vyráběné touto společností. Různě skládali barevné kombinace, přidali několik dalších drobných změn a značka si jich všimla. Botas se projekt zalíbil a začali připravovat novou kolekci obuvi s Klosem a Koroušem. Modelů Botas 66 je celkem dvacetpět a autoři dosáhli na několik designerských ocenění.

Značka Botas začala fungovat v roce 1949 pod názvem Botana. Vznikla sloučením menších znárodněných podniků ze Skutče a okolí. Své originální jméno dostala firma až v roce 1963. Znázorňuje sloučení slov bota a Skuteč.

Společnost se zaměřuje na obuv pro zimní sporty - lední hokej, krasobruslení, lyžování, ale i letní a halové sporty. 

Zobrazeno 828 krát
Naposledy upraveno: po., 9. leden 2023 14:15
Tereza Tichá

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste