Vytisknout tuto stránku
út., 31. leden 2012 13:06

Český čtenář musí čekat, Murakamiho 1Q84 vyjde až koncem roku 2012

Pro fanoušky Haruki Murakamiho nastává období čekání na novou knihu. Román 1Q84 vyjde v nakladatelství Odeon. Předběžně se mluví o datu 1.9.2012. Překlad bude obsarávat dvorní překladatel Tomáš Jurkovič.

1Q84 je ve skutečnosti trilogie. V Japonsku nejprve vyšly první dva díly, o existenci třetího se nevědělo. Ten vyšel později jako epilog k předcházejícím dvěma dílům. Počítá se, že stejným způsobem vyjde kniha i u nás.

„Písmeno "Q" v názvu nového románu zastupuje devítku, a tvoří tak vlastně letopočet 1984. V japonštině se číslo devět čte stejně jako písmeno q,“ řekl Jurkovič pro MF Dnes.

Příběh se odehrává v průběhu 80. let a odkazuje na antiutopii 1984 George Orwella. Stejně jako v ostatních Murakamiho knihách půjde o román s tajemstvím, který spojuje fantazii a realitu do osobitého příběhu o lásce a osamělosti.

Romanopisec Haruki Murakami v rodném Japonsku trhal se svou knihou 1Q84 rekordy v prodejnosti. První výstisk zmizel z pultů knihkupectví během jediného dne, milionů prodaných kusů pak kniha dosáhla během necelých dvou měsíců prodeje.

Anglický překlad knihy se objevil v knihkupectvích 17. října 2011. Řada knihkupců ve Velké Británii se rozhodla knihu distribuovat s půlnocí 17. října. To dokazuje význam a popularitu autora. Taková akce se například konala při vydání knih o Harry Potterovi.

Murakamiho knihy jsou přeloženy do 42 jazyků. U nás jeho knihy vycházejí od roku 2002 a mezi nejlépe ceněné knihy zatím patří Norské dřevo a Kafka na pobřeží.

 

Foto: http://www.facebook.com/harukimurakamiauthor

Zobrazeno 2987 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Zuzana Šumlanská
Pro psaní komentářů se přihlaste