Vytisknout tuto stránku
so., 8. prosinec 2018 16:09

Modul veze na Měsíc vajíčka bource morušového

Sonda Chang'e 4 Sonda Chang'e 4 Zdroj: chinadaily.com
Čína - Modul, který má na Měsíci stvořit první živé organismy, odstartoval v noci z pátku 7. na sobotu 8. prosince ze Země. Čínská mise Chang’e 4 přistane na odvrácené straně Měsíce, kterou ze Země až na některé okrajové části nelze spatřit.

Modul veze na Měsíc mimo jiné velký kontejner obsahující semínka rostlin a vajíčka bource morušového, známého pro produkci hedvábí. „Kontejner na povrch Měsíce doručí brambory, semena oseníčka a vajíčka bource morušového. Z vajíček se vylíhnou larvy bource morušového. Tito motýli mohou produkovat oxid uhličitý, zatímco brambory a semena prostřednictvím fotosyntézy emitují kyslík. Společně tak na Měsíci mohou vytvořit jednoduchý ekosystém,“ uvedl šéfdesignér zařízení Zhang Yuanxun v rozhovoru pro Chongquing Morning Post. Pokud bude mise úspěšná, půjde o první živé organismy narozené na Měsíci.

Mise by měla zároveň měřit teplotu povrchu Měsíce a zkoumat půdní chemikálie. O dalších cílech a detailech mise Čína mlčí. Komunikaci se Zemí a modulem zajistí zvláštní satelit Quequio. Raketa, která nese přistávací zařízení, dorazí ke kráteru Von Kármán na začátku ledna. Čína plánuje v příštích letech i mise Chang'e 5 a Chang'e 6.

Návštěvu Měsíce chce uskutečnit také USA s vesmírnou organizací NASA, v plánu jsou i mise s lidskou posádkou. Společnost Elona Muska SpaceX se chystá do vesmíru vyvážet i běžné občany, kteří mají o cestu zájem a dostatek financí. Na Měsíci tak bude v dalších letech nejspíš pořádně rušno.

 

Zobrazeno 1563 krát
Naposledy upraveno: út., 11. prosinec 2018 00:44
Iveta Zdařilová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste