Vytisknout tuto stránku
po., 10. prosinec 2018 16:18

Čínská sonda míří na odvrácenou stranu Měsíce

Čínská sonda vyrazila na odvrácenou stranu Měsíce. Čínská sonda vyrazila na odvrácenou stranu Měsíce. Zdroj: twitter: OneOrbitCDR
Čína – Z kosmodromu Si-čchang na jihozápadě Číny odstartovala v pátek 7. prosince raketa CZ-3B/G2 se sondou Čchang-e 4. S sebou na palubě má robotické vozítko a tříkilový skleník se semínky na vypěstování zeleniny. Sonda, která dostala název podle bohyně měsíce z čínské mytologie, má přistát i s vozítkem poprvé v historii na odvrácené straně Měsíce ve čtvrtek 3. ledna. Cesta by podle všeho měla trvat dva týdny, ale může se prodloužit i o několik dní.

Robot zahájí výzkum v kráteru Von Kármán

Až Sonda Čchang-e 4 bude poblíž jižního pólu Měsíce, měla by zahájit průzkum. Bude to první sonda, která přistane na odvrácené straně Měsíce a zjistí více informací o samotném kráteru. Von Kármán je nejstarším impaktním kráterem v celé sluneční soustavě. Je možné, že obsahuje vodu a také vzácné izotopy vodíku. To bude po přistání sonda schopná zjistit. „Sonda a robotické vozítko nám umožní zjistit daleko více o utváření a historii Měsíce. Stejně tak si ale budeme moct vyzkoušet řídit misi z jeho druhé strany,“ vysvětlila pro britský deník The Guardian Tamela Macielová z britského Národního vesmírného centra v Leicesteru.

Na palubě sondy se nachází i skleník se semínky na pěstování zeleniny

Číňané chtějí zjistit, jestli lze pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace. Proto s sebou sonda veze i malý, tříkilový skleník se semínky. „To ještě nikdo nedělal. Bude to mít velký význam,“ uvedl vedoucí vědec čínského měsíčního programu Ou-jang C’-jüan.

Velkou výzvou je pro Číňany rádiová komunikace, protože sonda s robotickým vozítkem přistane v rádiovém stínu. Spojení se Zemí bude sonda navazovat přes satelit jménem Čchüe-čchiao, který byl už v květnu vypuštěný na oběžnou dráhu.

Zobrazeno 1347 krát
Naposledy upraveno: po., 10. prosinec 2018 23:31
Veronika Capáková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste