Vytisknout tuto stránku
pá., 18. listopad 2022 14:27

Čtyři olomoučtí fotbalisté pomohli české reprezentaci porazit Faerské ostrovy

Čeští fotbalisté před zápasem s Faerskými ostrovy Čeští fotbalisté před zápasem s Faerskými ostrovy Zdroj: Česká fotbalová reprezentace
Olomouc – Čtyři hráče Sigmy Olomouc – Jana Navrátila, Mojmíra Chytila, Ondřeje Zmrzlého a Antonína Růska nominoval trenér Jaroslav Šilhavý k listopadovému srazu České fotbalové reprezentace na přátelské zápasy proti Faerským ostrovům a Turecku. S Faerskými ostrovy se Češi utkali 16. listopadu právě v Olomouci na Andrově stadionu. Chytil se při svém debutu blýskl hattrickem a Česká republika porazila svého soupeře 5:0.

V původní nominaci byli pouze Chytil a Zmrzlý. Až po tom, co se omluvila dvojice z německého Leverkusenu Patrik Schick a Adam Hložek, povolal trenér Jaroslav Šilhavý ještě Růska s Navrátilem. Příběh Jana Navrátila připomíná 10 let starou situaci, kdy byl poprvé do reprezentace povolaný Michal Ordoš. Oba hráče pojí to, že v době svého debutu hráli za Olomouc a ke svým prvním zápasům v národním týmu nastoupili právě v tomto městě. Oba se navíc dočkali první pozvánky až v pokročilejším fotbalovém věku. Navrátil v lednu oslaví 33 let, Ordoš byl v době svého debutu o tři roky mladší.

Čeští fotbalisté vstoupili do zápasu aktivně, ale v prvních deseti minutách dokázala stoperská dvojice Faerských Ostrovů Nattestad – Vatnhamar ztížit zakončení Mojmíru Chytilovi při dorážce střely Václava Černého. Chytila v „olomoucké“ spolupráci posunul do šance ve 13. minutě Navrátil, ale stoper Vatnhamar byl u míče opět dříve než olomoucký útočník. O minutu později se už Chytil dokázal prosadit po krásné dlouhé přihrávce obránce londýnského West Hamu Vladimíra Coufala. V 19. minutě posunul Chytila do šance další hráč West Hamu Tomáš Souček a 23letý útočník se znovu nemýlil. Ve 23. minutě si Chytil pro změnu ve vzduchu našel centr Jaromíra Zmrhala a během 10 minut dokázal zkompletovat hattrick. Chytil se stal prvním hráčem v historii samostatné České reprezentace, který dokázal dát tři góly ve svém premiérovém utkání.

Národní tým v prvním poločase kontroloval hru. Ta se odehrávala pouze na obranné polovině Faerských ostrovů. Ve 42. minutě dokázal chybu hostů v rozehrávce využít Václav Černý, pro kterého to byl také první přesný zásah v jeho sedmém zápase reprezentační kariéry. Češi využívali v prvním poločase pro útočné akce především pravou stranu, proto se do hry výrazně nezapojoval levý záložník Navrátil. Během poločasové přestávky vystřídal Šilhavý právě Navrátila spolu se střelcem čtvrté branky Černým a ti uvolnili svá místa dalším nováčkům – Petru Schwarzovi a olomouckému Ondřeji Zmrzlému.

Do druhého poločasu hosté nastoupili s pěti obránci a na jejich defenzivní práci to bylo znát. V 56. minutě se sice dokázal počtvrté prosadit Chytil, ale radost mu zkazil praporek rozhodčího, který signalizoval ofsajd, a gól nemohl platit. O 10 minut později Chytila za aplausu domácích diváků vystřídal zkušený Tomáš Pekhart. Zbytek zápasu se odehrál v poklidném duchu. Faeřané dokázali všechny české útoky odvrátit. Výjimkou byla akce v 76. minutě, kdy Barákův centr poslal hlavou do branky Patrizio Stronati, pro kterého to byl stejně jako pro Chytila první gól v prvním zápase v reprezentaci. V závěru zápasu se na hřiště dostal i poslední kmenový hráč Sigmy Olomouc v nominaci Růsek. Skóre se už neměnilo a Česká republika vyhrála proti Faerským ostrovům 5:0.

V sobotu 19. listopadu čeká české reprezentanty zápas v Turecku. Poslední vzájemný zápas těchto týmů má spousta fanoušků v živé paměti. Turecko v roce 2016 dokázalo porazit Česko 2:0 na Mistrovství Evropy a díky tomu postoupili právě na úkor Čechů do play-off turnaje.

Zobrazeno 643 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. listopad 2022 19:38
Lukáš Jakubíček

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste