Vytisknout tuto stránku
pá., 4. prosinec 2020 16:53

Děti na Ukrajině obdrží dárky ze Slezska i letos

Dárky připravené k odvozu Dárky připravené k odvozu Zdroj: Beata Kantorová - soukromý archív
Křesťanská mezidenominační organizace Pomoc Těšinského Slezska (PTS) uspořádala již 15. ročník přípravy a předání dárků dětem a seniorům na Ukrajině.

V minulých letech se dopravily do obcí a měst na Zakarpatské Ukrajině tisíce dárků. Skupinky mladých dobrovolníků předávaly dárky a potravinové balíčky hlavně sirotkům padlých vojáků, dětem v romských osadách a nemajetným rodinám. Potraviny se každým rokem nakupují na Ukrajině. Jejich distribuce probíhá prostřednictvím ukrajinských křesťanských sborů a komunit, které již dlouhodobě spolupracují s PTS. Letos byl rozvoz dárků poněkud komplikovanější z důvodu uzavřených hranic mezi Ukrajinou a Slovenskem pro soukromé spolky.
Akci se podařilo uskutečnit ve spolupráci s polskou charitativní organizací Centrum mise a evangelizace (CME) v Děhylovu. Centrum připravuje k rozvozu dárky pro děti na Ukrajině, v Bělorusku a Rumunsku. PTS se připojila k této akci a předala této organizaci 77 zabalených dárků v ceně 300 Kč každý. Dárky připravovaly hlavně děti v evangelických sborech v Bystřici nad Olší a v Návsí.
Krabice se naplnily hlavně školními potřebami, sladkostmi, ale také menšími hračkami. Děti mohly také připojit nakreslené obrázky a vánoční přání vlastní výroby. Dárky jsou rozdělené do čtyř věkových kategorií: 2-5, 6-8, 9-11, 12-15 let, zvlášť také pro dívky a chlapce.
CME dopravilo na Ukrajinu zhruba 2700 dárkových balíčků dětem. Odvoz se uskutečnil 2. prosince kamionovou dopravou.
Letos byl počet dárků omezený. Větší důraz se kladl na potravinovou pomoc seniorům a rodinám v souvislosti s kovidovou karanténou. Již koncem října nakoupili na Ukrajině asi 6 tun potravin. Ty se potom rozdělily do balíků. Potravinový balík pro jednu rodinu obsahoval zhruba 12-15 kg základních surovin jako mouka, těstoviny, cukr, olej, rýže, kaše a sladkosti pro děti.
Na Těšínském Slezsku proběhla také finanční sbírka. Peníze jsou určené pro další nákup potravin a jejich distribuci, která proběhne ve stejném rozsahu v prosinci. Balíčky s potravinami obdrží hlavně senioři a rodiny postižené válkou na východě Ukrajiny, neúplné rodiny a nezaměstnaní rodiče.

Zobrazeno 884 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. prosinec 2020 10:33
Beata Kantorová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste