Vytisknout tuto stránku
ne., 10. duben 2022 23:55

Diplomacie v Evropské unii je o tvorbě něčeho, co přesahuje nás samotné, říká francouzský velvyslanec Dutertre

Francouzský velvyslanec Alexis Dutertre po přednášce na PF UP Francouzský velvyslanec Alexis Dutertre po přednášce na PF UP Zdroj: Jaroslav Zahrádka
Olomouc - Minulý týden Olomouc navštívil velvyslanec Francie v ČR. Alexis Dutertre během své návštěvy hanácké metropole zavítal například na Univerzitu Palackého, do Muzea umění nebo na Slovanské gymnázium.

Na Univerzitě Palackého se nejprve jako host filozofické fakulty při příležitosti festivalu Bonjour Olomouc zúčastnil zahájení nabídky frankofonního vzdělávání a zaměstnání pro studenty. Minulou středu následně vedl přednášku na právnické fakultě, jejímž tématem bylo francouzské předsednictví v Radě EU.

O setkání byl enormní zájem, Rotunda právnické fakulty byla zaplněna posluchači. Země galského kohouta se totiž od začátku letošního roku ujala předsednictví Rady Evropské unie. Po Francii, která v této pozici vystřídala Slovinsko, bude následovat Česká republika. Francie, jakožto zakládající člen EU, se v této pozici ocitla již potřinácté, ale jak velvyslanec zmínil, žádné předsednictví není stejné. Jako tři hlavní priority uvedl obnovu, sílu a sounáležitost. „Sounáležitostí mám na mysli hlavně to, co nás dělá Evropany ve smyslu evropských hodnot, obrany naší demokracie a svobody možnosti pohybu po EU,“ uvedl Dutertre.

Vyjádřil také značnou podporu v obrané strategie Evropské unie, která by měla doplňovat Severoatlantickou alianci. „Naše idea nejbezpečnější Evropy dnes není zaměřování se na podporu a ochranu našeho vnitřního hospodářství, ale v tomto vyhroceném a brutálním světě si musíme určit naše evropské strategické cíle. Už během pandemie jsme mohli vidět, jak se Evropská unie stala až příliš závislá na zbytku světa,“ pospal francouzské priority vyelvyslanec. Dutertre také dodal, že EU by si měla dobře určit své zájmy a hledat pro ně správné partnery. „Diplomacie v Unii není jen o podpoře zájmů svého státu, případně svých spojenců. Je o tvorbě něčeho mnohem většího, něčeho, co přesahuje nás samotné,“ doplnil. Francie již podle něj vytvořila prvotní návrh možné strategie pro bezpečnější EU a její obranu.

V zahraničí dříve působil Dutertre například v Bruselu či Izraeli. Od začátku listopadu roku 2020 je velvyslancem Francie v České republice. Ve svých devětačtyřiceti letech pracuje jako francouzský diplomat již přes dvacet let. Ve své aktuální funkci se podílí na přípravách různých francouzsko-českých projektů a snaží se rozvíjet spolupráci mezi oběma zeměmi.

Zobrazeno 674 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. duben 2022 22:10
Jaroslav Zahrádka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste