Vytisknout tuto stránku
so., 3. duben 2021 12:48

Dokument CMTF ukáže problémy obyčejných lidí z dob pandemie. Hledá i protagonisty z řad veřejnosti

Dokument CMTF ukáže problémy obyčejných lidí z dob pandemie. Hledá i protagonisty z řad veřejnosti Zdroj: Archiv M. Kopejtkové
Nový dokument v režii Markéty Kopejtkové cílí na příběhy obyčejných lidí. V pěti dílech se Cyrilometodějská teologická fakulta obrátí na zdravotníky, samoživitele, seniory, živnostníky nebo děti. Cílem je zobrazit nejen profesní, ale i osobní životy těchto lidí. Na dokumentárním cyklu se může podílet i veřejnost, tvůrci hledají protagonisty, kteří by se chtěli o svůj příběh také podělit.

Jako vedoucí výroby se Markéta Kopejtková podílela na pořadu Doktoři, který odvysílala Česká televize v roce 2020. Nyní se ujmula režie dokumentu CMTF. „Hlavním cílem těchto videí je sdílení několika lidských osudů, které zasáhla pandemie covidu-19 a která se dotýká nás všech. Chceme lidem touto cestou pomoci. Ukázat jim, že se v těžké situaci nenacházejí sami, a dodat jim odvahu, aby nepropadali beznaději. Více než kdy jindy nám přijde důležité se neuzavírat, mluvit o problémech a ukazovat na ně,“ uvedla Kopejtková.

Natáčení začalo v polovině března, kdy se tým vydal za prvním protagonistou. Tím byl přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady docent František Duška. Pro Kopejtkovou byl rozhovor s ním milý a přínosný. „Člověk si naplno uvědomí, o jak velmi kritickou situaci se jedná, jelikož je přímo mezi těmi, kteří s plným nasazením zachraňují lidské životy a kteří dělají vše, co je v jejich silách,“ popisuje Kopejtková.

Podle děkana CMTF UP profesora Petera Tavela nejde o žádné lovení senzací, nýbrž o pomoc lidem, kteří jsou v podobné situaci. „Důležité je samo sdílení příběhů – člověk si uvědomí, že v tom není sám. Věříme, že síla těchto dokumentů se ukáže i v době, kdy budeme na těžké časy s covidem už jen vzpomínat. Dokumenty přispějí také k zachycení důležitého společenského mezníku,“ upřesňuje Tavel.

Různorodá témata, zapojit se může i veřejnost

V dalších dílech se tvůrci zaměří na matky a otce samoživitele, studenty, nebo lidi, kteří museli po letech ukončit svá podnikání. Mezi témata, která považují za důležitá, zařadí také rodiny, kterým na covid-19 zemřel někdo blízký a věnovat se budou i konspiračním teoriím.

Do natáčení se mohou zapojit i lidé z řad veřejnosti. Pokud téma a cíl natáčení někoho z vás oslovily, stačí stručně popsat, jak vám do života koronavirová pandemie a onemocnění covid-19 zasáhly do života a podklady zaslat Janě Cohlové z Institutu sociálního zdraví CMTF UP na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to do poloviny dubna.

Zobrazeno 1056 krát
Naposledy upraveno: po., 5. duben 2021 18:56
Tereza Vaňková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste