Vytisknout tuto stránku
út., 5. duben 2022 12:01

Druhá výhra na Tour of Flanders pro Mathieu van der Poela, kde ukázal záda svým soupeřům

Mathieu van der Poel oslavuje vítězství Mathieu van der Poel oslavuje vítězství Zdroj: Shutterstock
Belgie – První závod se konal roku 1913. Od této doby se on sám moc nezměnil, ale kvalita a rychlost jezdců ano. Závod nabízí několik krátkých, ale opravdu vyčerpávajících stoupání a je jednou ze dvou klasik s dlážděnými úseky.

Minulou neděli dni se v Belgii jel největší cyklistický závod začínající i končící v belgickém Oudenaarde. Účastnili se ho jména jako Tadej Pogačar, Zdeněk Štybar nebo Tom Pidcock. Sprint na posledním kilometru vyhrál Mathieu van der Poel a přivezl domů vítězství.

Mathieu van der Poel je nizozemský fenomén, který v roce 2021 nosil šest dní žlutý trikot na Tour de France a za svou krátkou kariéru získal už mnoho titulů. Jeho dědečkem je již zesnulý významný francouzský jezdec Raymond Poulidor. Mathieu van der Poel vyhrál svou první Tour of Flanders v roce 2020 a nyní vítězství zopakoval.

„Je to závod, který mi docela vyhovuje,” řekl skromně médiím van der Poel, jezdec stáje Alpecin Fenix. V minulé sezóně se cyklista potýkal se zraněním zad, kvůli kterému musel zkrátit cyklokrosovou sezónu. Tento závod byl jeho osmým závodním dnem v této sezóně. Jeho výkon všechny předčil a van der Poel tak ukázal, že dokáže překonat i sám sebe.

„Je těžké to srovnávat, ale pracoval jsem opravdu tvrdě, abych se sem vrátil a s davy lidí okolo je to opravdu jiné závodění,” vyjádřil se ke svému vítěznému závodu van der Poel.

Dvojnásobný šampion Tour de France Tadej Pogačar promarnil své šance ve finále závodu. Van der Poel a Pogačar unikli ze skupiny zbývajících soupeřů a posledních 15 kilometrů jeli společně poté, kdy slovinský jezdec zahájil ostrý útok ve stoupání Oude Kwaremont. Van der Poel se ho jako jediný dokázal držet a 273 kilometrů dlouhá klasika vypadala jako by byla připravená pro sprint dvou mužů.

Vedoucí duo hrálo v posledním kilometru hru kočky s myší, když Pogačar čekal na otevření sprintu, které nikdy nepřišlo. Nakonec dvojici chytili pronásledovatelé, když duu zbývalo asi 250 metrů.

Van der Poel pak odstartoval a využil svou větší sílu k převaze. Pogačar byl ve sprintu konfrontován s Francouzem Valentinem Madouasem a Nizozemcem Dylanem van Baarlem, skončil tak na čtvrtém místě. Poté frustrovaně gestikuloval na oba soupeře, kteří mu neumožnili předjetí. Pogačar nebyl spokojený se svým výsledkem, nicméně na své soupeře se rozčiloval zbytečně. Nikdo pravidla spurtu neporušil.

Zobrazeno 691 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. duben 2022 21:29
Bohdan Havlíček

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste