Vytisknout tuto stránku
pá., 6. březen 2020 17:06

Džoserova pyramida je opět přístupná pro veřejnost

Džoserova pyramida v Sakkáře Džoserova pyramida v Sakkáře Zdroj: creativecommons.org
Sakkára - Nejstarší dochovaná egyptská pyramida, kterou si nechal postavit faraon Džoser, je po 14 letech rekonstrukcí znovu otevřena turistům. Památka v Sakkáře stará asi 4700 let má pomoci Egyptu znovu zvednout příliv turistů do země.

Unikátní památka UNESCO se veřejnosti kvůli opravám uzavřela již v roce 2006, kdy stavbě hrozilo kvůli nezájmu vlády zničení. Stavební práce byly poté na dva roky přerušeny kvůli egyptské revoluci a nepokojům v zemi. Tento čtvrtek starověká hrobka po více než 14 letech přivítala nové obdivovatele z celého světa. Podle agentury Reuters přišla oprava pyramidy na 6,6 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 150 milionů korun. Zrenovován byl i sarkofág krále Džosera uvnitř pyramidy.

Opravy ale od začátku neprobíhaly v nejlepší prospěch památky, hrozilo, že se úplně změní její původní charakter. „UNESCO do roku 2015 dodávalo kritické zprávy k restauračním pracím a my jsme pak začali postupovat podle norem UNESCO. V roce 2018 jsme od instituce dostali kladné hodnocení,“ uvedl pro novinky.cz egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání. Na změnu průběhu oprav a udržení historického dědictví Egypta ale vyvíjely tlak i tamní média a nevládní organizace.

Džoserova pyramida je nejstarší z dochovaných egyptských pyramid a historiky je považovaná za nejstarší kamennou stavbu vůbec, výrazně se tedy od ostatních pyramid liší svým vzhledem. Jedná se o stupňovitou stavbu, kterou nechal na žádost faraona postavit jeho vezír Imhotep. Ten je často považovaný za nejstaršího architekta v dějinách. Pyramida dosahuje výšky 60 metrů a pod zemí je ukryta 28 metrů hluboká žulou obložená pohřební šachta.

Faraon Džoser byl k poslednímu odpočinku uložen ve starověké Sakkáře, která leží asi 20 kilometrů jižně od Káhiry. Jen kousek od toho místa leželo hlavní město slavné říše Memfis. Pyramidu zapsali památkaří na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1979.

Zobrazeno 1308 krát
Naposledy upraveno: pá., 6. březen 2020 18:18
Tereza Stará

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste