Vytisknout tuto stránku
út., 7. březen 2017 19:31

Evropský den památky obětem terorismu připomíná třináct let od masakru ve Španělsku

Demonstrace v Madridu po bombových útocích Demonstrace v Madridu po bombových útocích Zdroj: Wikimedia Commons
Madrid-Před třinácti lety otřásl Pyrenejským poloostrovem jeden z nejhorších teroristických útoků v historii Evropy. V sobotu si připomeneme Evropský den památky obětem terorismu věnovaný lidem, kteří tuto událost nepřežili a vůbec všem obětem teroristických útoků po celém světě.

Smutnou událost v historii Španělského království připomene Evropský den památky obětem terorismu připadající na tuto sobotu 13. března. Vyhlásil ho Evropský parlament ve spolupráci se Sítí pro zvyšování povědomí o radikalizaci v reakci na teroristické útoky, které se odehrály před třinácti lety v hlavním městě Španělska Madridu a je věnovaný všem obětem teroristických útoků v Evropě i jinde ve světě.

Tragédie, která zapříčinila vyhlášení tohoto dne, otřásla Evropou, a především španělským Madridem 11. března 2004. V důsledku deseti téměř simultánních koordinovaných explozí ve vozech španělských linkových vlaků Ceranías Madrid tehdy 192 lidí zemřelo a dalších minimálně 1800 utrpělo různá zranění. Mezi oběťmi byli kromě Španělů příslušníci ještě šestnácti dalších národností, zejména Rumunů. Jedná se o dosud nejfatálnější teroristický útok v historii Španělska a zároveň nejhorší teroristický útok v Evropě od Aféry Lockerbie v roce 1988, kdy následkem výbuchu semtexu v letadle Boeing 747 při letu z Londýna do New Yorku zemřelo celkem 270 lidí.

Španělský soudní systém označil za strůjce útoku teroristickou buňku inspirovanou islamistickou teroristickou organizací Al-Káida. Přestože samotná Al-Káida se k útoku několikrát přihlásila, přímé zapojení této organizace do útoku policie neprokázala. Ke svému činu využili útočníci vysoce explozivní trhaviny GOMA-2 ECO, která se ve Španělsku běžně používá při těžbe.

O necelý měsíc později objevili vyšetřovatelé stejnou výbušninu na kolejích španělského vysokorychlostního vlaku AVE. Výbuch naštěstí díky chybějící roznětce nehrozil. Když se policie další den pokusila zadržet tři muže podezřelé z obou incidentů, došlo k další tragédii. Pronásledovaní muži v místnosti odpálili výbušninu, kterou usmrtili nejen sebe, ale i jednoho z policistů. V souvislosti s útoky obvinily španělské soudy dalších dvacet devět mužů, mezi nimiž kromě muslimů z Maroka, Sýrie a Alžírska byli i dva informátoři španělského četnictva Guardia Civil a španělské policie, oba bez islámského vyznání. Jedná se tak dosud o jediný teroristický akt v historii Evropy, na kterém mezinárodní islamisté prokazatelně spolupracovali s nemuslimy. Událost vyvolala masové demonstrace po celém Španělsku.

Španělsko nezažilo teroristický útok poprvé. Sedmnáct let před bombovými útoky v Madridu například způsobila baskická separatistická organizace ETA (Euskadi Ta Askatasuna, česky Baskicko a jeho svoboda) smrt 21 lidí a zranění 45 dalších, když umístila výbušninu do auta v obchodním centru Hipercor. Policie přitom dostala informaci o útoku necelou hodinu před explozí. Vedení obchodního centra ale odmítlo budovu evakuovat, protože to nebylo poprvé, co někdo bombou vyhrožoval a ani přivolaní policisté na místě nic nenašli.

S rostoucím počtem teroristických útoků na celém území Evropy za poslední roky roste i obezřetnost. Nezbývá než doufat, že se zvyšováním protiteroristických opatření riziko terorismu sníží. Vyhlášení dalšího památného dne nemá svět zapotřebí.

Zobrazeno 2485 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 05:41
Petr Koudelka

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste