Vytisknout tuto stránku
st., 23. listopad 2022 21:26

Evropský parlament slaví 70 let. Lídři EU hovořili o úspěších i nových výzvách

Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku Zdroj: pixabay.com
U příležitosti 70 let od založení Evropského parlamentu se setkalo na slavnostním zasedání ve Štrasburku vedení Evropského parlamentu společně s premiéry tří zemí, ve kterých budovy parlamentu leží. K nim se přidali lídři jednotlivých politických frakcí. Společně hodnotili 70 let této instituce a debatovali, co čeká Evropský parlament v následujících letech.

Evropský parlament se stal jediným vícejazyčným multinárodním parlamentem na světě, prohlásila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová na úvod slavnostního zasedání, které se konalo ve francouzském Štrasburku.

Od prvního zasedání předchůdce dnešní Evropské unie, Evropského společenství uhlí a oceli, uplynulo 70 let. ESUO se postupně zformovalo až na dnešní Evropskou unii. Stejně jako počet členů EU narostl z původních 6 států až na dnešních 27, tak i Evropském parlamentu dnes sedí 705 europoslanců oproti původním sedmdesáti osmi. Původní Europoslanci však byli vybíráni vládami národních států, systém přímých voleb do Evropského parlamentu běží od roku 1979.

K plénu promluvili i premiéři Belgie, Francie a Lucemburska, jelikož budovy parlamentu se nacházejí na území těchto zemí.

Ministerský předseda Belgie, Alexander de Croo, připomněl současné krize, ať už krizi energetickou, COVID, nebo válku na Ukrajině. Kromě toho také apeloval na posílení pravomocí Evropského parlamentu, který by se podle něj měl stát ve světě silnějším hráčem.

Elizabeth Borne, premiérka Francie se ohlížela do budoucnosti. Zmínila důležité projekty, na kterých nyní Evropská unie pracuje, jako Green Deal nebo reforma Schengenského prostoru. Dále připomněla, že příští měsíce budou velmi rušné.

Xavier Bettel, ministerský předseda Lucemburska, se ve svém projevu věnoval hlavně lidským právům. Připomněl první předsedkyni Evropského parlamentu, Francouzku Simone Veilovou, která přežila koncentrační tábor. Potom poznamenal, že sám je gay židovského původu a pravděpodobně by Druhou světovou válku nemohl přežít.

"Můžeme být různí, můžeme mít různé názory, můžeme mít různé zázemí, ale toto bohatství nás neomezuje. Tato rozmanitost je bohatstvím našeho evropského kontinentu. A nedovolme, aby bylo zničeno. A jestliže letos slavíme 70. výročí založení Evropského parlamentu, musí tato rozmanitost zůstat silnou stránkou., " uvedl Bettel na závěr svého projevu.

Po premiérech přišli na řadu lídři parlamentních frakcí, kteří podobně jako ministerští předsedové vyzdvihovali úspěchy EU. Výjimkou byl jen lídr frakce Evropských konzervativců a reformistů Ryszard Legutko, který ve své řeči Evropský parlament tvrdě kritizoval.

 

 

Zobrazeno 356 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2022 21:50
Ondřej Chlup

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste