Vytisknout tuto stránku
ne., 16. říjen 2016 18:33

Festival Be2Can opět zavítal do kina Metropol

oficiální plakát festivalu oficiální plakát festivalu Zdroj: http://www.csfd.cz/novinky/strana-4/
Olomouc -  Be2Can je výběrová přehlídka festivalové kinematografie, která by se za normálních okolností promítala v kinech se zpožděním. Minulý týden se tato událost konala také v olomouckém kině Metropol. Už potřetí přilákala milovníky filmů, které mají nejen pobavit, ale také upozornit na určitou problematiku. Diváci mohli zhlédnout oceňované snímky z Cannes, Benátek či Berlína. Symbolem letošního ročníku bylo číslo tři, které symbolizovalo počet premiérových titulů oceněných nejvyšší filmovou cenou.

Nejstarší kino v Olomouci nabídlo plnohodnotný zážitek při sledování devíti filmů, které spojoval silný příběh. Publikum mohlo prožívat sblížení japonské rodiny při tajfunu s názvem Po bouři nebo třeba nesmyslnost anglického pracovního úřadu, lhostejnost úředníků a lidskou beznaděj ve filmu se smutným koncem Já, Daniel Blake.

Československý projekt Be2Can, jak se píše v jeho manifestu, není jen o pouhém uvádění snímků. Zahrnuje promítání, přednášky i následnou diskuzi, která je zaměřená nejen na film, ale dokonce i na festivaly jako takové. Přednášky a horlivé debaty se vedly především v Praze, kde hostovaly významné osobnosti světové kinematografie, například tuniský režisér Mohamed Ben Attia. Jeho mistrovské dílo Hedi o mladíkovi, který se musí rozhodnout mezi domluveným sňatkem a životní láskou, získalo v Berlíně Cenu pro nejlepší debut a Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon. Režisér sám uvedl 7. října pražskou premiéru tohoto snímku v kině Lucerna.

Pokud jste letošní přehlídku filmů nestihli, můžete si některé snímky pustit online na stránkách festivalu nebo si jednoduše počkejte na příští rok, který jistě přinese další nezapomenutelný zážitek. 

Zobrazeno 2138 krát
Naposledy upraveno: út., 18. říjen 2016 19:42
Markéta Jasanská

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste