Vytisknout tuto stránku
po., 28. březen 2022 12:59

Forma menz Univerzity Palackého se od zimního semestru razantně změní! Přichází novinka, která v ČR ještě nebyla

Menzy v novém semestru čeká obrovská změna Menzy v novém semestru čeká obrovská změna Zdroj: Univerzita Palckého
Inovace menz se ujal jeden z nejznámějších českých kuchařů Přemek Forejt. Ten má v Olomouci svou vlastní restauraci Entrée a od února se stal kontrolorem kvality, ale hlavně tváří řetězce McDonald´s. Právě jako tvář tohoto řetězce se rozhodl pro velmi ambiciózní krok. S rektorem Univerzity Palackého Martinem Procházkou se domluvil na přeměnu dnešních menz na speciální pobočky tohoto fast-foodu. Na ně bychom se měli těšit už v zimním semestru.

Přemek Forejt má v rámci spolupráce s McDonald´s za úkol hlavně kontrolovat kvalitu surovin, ze kterých se jídla připravují. Když ale přišel s nápadem na novou formu stravování studentů, vznikla nová spolupráce mezi firmou McDonald´s a Univerzitou Palackého. „Nedávno jsem měl tu možnost navštívit různé americké podniky, včetně jedné ze školních jídelen a byl jsem velmi překvapen. Líbila se mi forma stravování a řekl jsem si, že by bylo skvělé, kdyby něco takového bylo i u nás. Tak jsem využil spolupráce s McDonald´s a zkusil štěstí u rektora Olomoucké univerzity. Jsem rád že to vyšlo, něco takového tu ještě nikdy nebylo a myslím si, že je to krok vpřed,“ řekl Forejt.

Budovy a prostory menz zůstanou stejné, žádná z nich nebude zrušena. Co však bude nové je forma objednávání. Student si navolí, jaké jídlo chce a poté odešle požadavek do systému. Následně mu přijde přibližný čas vyzvednutí, které je závislé na aktuálním počtu objednávek. Objednávky budou vydávány na speciálním místě, kde si je pak student či zaměstnanec vyzvedne. Na místě se musí každý prokázat zaměstnackou nebo studentskou kartou. Cizí strávníci už v těchto podnicích bohužel nebudou moct jíst.

Ceny jídel by měli být daleko výhodnější než v normálních podnicích McDonaldu. „Můj plán je snížit ceny jídel vzhledem k cenám v běžných podnicích o zhruba 30-40 %. Chci totiž, aby si to studenti mohli skutečně dovolit, a navíc jim i nabídnout brigádu tam, kde bude nedostatek kuchařů,“ řekl Forejt.

Nabídka jídel by měla být mnohem pestřejší než v normálních podnicích. Hlavně by se měla rozšířit nabídka salátů a počet příloh. Uvažuje se například o těstovinách nebo rýži, které by měly mít svou vlastní omáčku. Úplnými novinkami by pak měly být smažené olomoucké tvarůžky, hanácké prsty a burger McOlomóc. Ten se skládá z kuřecího masa marinovaného v pivu Litovel, tvarůžku, sýru Hanácká bašta, salátu a selské omáčky. Všechno pití včetně různých shakeů bude na speciálním baru, umístěném vedle místa pro vydávání jídel. Pití se bude moct koupit jen na místě, nebude se dát objednat.

Forejt přemýšlí například i o speciálních slevových kuponech, jelikož ty pro normální pobočky budou zrušeny. „Napadlo mě rozdávat slevové kupony za různé studijní úspěchy, například za A ze závěrečné zkoušky, nebo z výhry v nějaké soutěži McMenu zdarma, či jiná odměna. Je to zatím jenom nápad, ale myslím si, že by to u studentům zvýšilo motivaci,“ vysvětluje Forejt.

Otevírací doba zůstane stejná jako do teď jen s jednou malou změnou, kterou uvítají milovníci nočního života. Pobočka 17. listopadu bude mít speciálně otevřeno i každý den od půlnoci do 4:00. „Jelikož mnoho stánků s kebabem profituje hlavně z toho, že jsou umístěny u nějakého nočního klubu. Rozhodl jsem se, že zkusím něco podobného. U menzy 17. listopadu jsou v dosahu například kluby Sklub, či 15 Minut music club. Studenti si tak na dobrou noc budou moct dopřát nějakou tu chálku. V této otevírací době nebude nutné mít objednáno, jelikož je možné, že celý proces by mohl být o dost těžší než normálně,“ zdůvodňuje Forejt.

Forejt se také zatím vyhýbá odpovědi na to, jestli tento nápad rozšíří i mezi další univerzity, či školy. „Nejdříve musím zjistit, jestli tento formát stravování bude opravdu fungovat. Pokud budou všechny strany spokojeny a všechno půjde tak, jak má, můžeme se začít bavit o expanzi poboček do dalších škol či univerzit. Jestli to ale bude fungovat, myslím si, že se zvedne konkurence a vše bude o dost těžší. Například už teď jsem zaslechl, že KFC kontaktovalo rektora Karlovy Univerzity v Praze a Burger King zase rektora Mendelovy Univerzity v Brně. Uvidíme, co se stane“, řekl Forejt.

 

Toto je alegoricko-satirický článek, který vznikl za účelem pobavit při příležitosti 1. apríla. V žádném případě nemá za cíl urážet či dehonestovat osoby či instituce v něm zmíněné.

Zobrazeno 1278 krát
Naposledy upraveno: pá., 1. duben 2022 07:29
Martin Javůrek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste