Vytisknout tuto stránku
ne., 22. březen 2020 16:06

Heslo „My se rozhodujeme“ provází světový den Downova syndromu

logo World Down Syndrome Day logo World Down Syndrome Day Zdroj: WDSD
Světový den za Downův syndrom se připisuje 21. březnu. I když se veřejné akce zrušily, připojilo se alespoň přes sociální sítě několik desítek lidí, kteří si oblékli každou ponožku jinou a vyjádřili tím podporu všem lidem s touto nemocí. „My se rozhodujeme“, tak zní motto letočního ročníku.

Downův syndrom je nemoc, která je poměrně rozšířená. Jde o genetickou anomálii chromozomů. V České republice je postiženo jedno z 1500 dětí. Lidé s tímto syndromem jsou jak tělesně, tak i duševně postiženi. Jejich mentální vývoj je pomalejší a jsou také náchylnější k získaní jiných nemocí než běžná populace. Mají vyšší riziko vrozené srdeční vady, šedého zákalu, leukémie, poruchy štítné žlázy, snížené plodnosti a imunity. Dalším rizikem je například Alzheimerova choroba, která se projeví v dospělosti nebo také epileptické záchvaty. Co se týká tělesné stránky, na prví pohled je zjevný nižší vzrůst, zploštělá hlava a tvář, kratší a širší krk a ruce, šikmý tvar očí, malá ústa a větší jazyk.

Od roku 2006 se 21. březen považuje za světový den Downova syndromu. „Ponožkové akce se již tradičně konají v rámci každoročních oslav Světového dne Downova syndromu na podporu lidí s Downovým syndromem. Poukazují na originalitu spočívající v odlišnosti. Pár ponožek otočených k sobě patami také tvoří písmenko X, které symbolizuje jednadvacátý chromozom, tedy ten, jehož ztrojení je podstatou Downova syndromu,“ uvádí Down Syndrome CZ na facebookové akci.

Down syndrome občanské sdružení, které je složeno z rodičů a přátel lidí s Downovým syndromem. V Česku působí již od roku 1996 a snaží se přiblížit široké veřejnosti nemoc, se kterou jejich děti a známí bojují. Nyní sdružuje přes 300 rodin. V Česku se všechny kulturní akce a oslavy zrušily, a to kvůli šíření koronavirové nákazy. Ale díky sociálním sítím se od pondělí 16. do soboty 21. března mohl zapojit kdokoliv, sdílením fotografie s odlišnými ponožkami. Příspěvek poslalo přesně 113 lidí v Česku. Ale pod heslem DownSyndrom na Instagramu najdete přes milión příspěvků z celého světa.

„Téma letošních oslav zastřešuje motto „My se rozhodujeme“ (We decide). Cílem je poukázat na skutečnost, že všichni lidé s Downovým syndromem by se měli, stejně jako ostatní, s případnou adekvátní podporou plně účastnit rozhodování o záležitostech ovlivňujících jejich životy,“ komentuje spolek na facebooku. „Jejich smysluplná participace je základním principem lidských práv podporovaným Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením,“ uzavírá Down Syndrom CZ.

Zobrazeno 1095 krát
Naposledy upraveno: ne., 22. březen 2020 20:20
Kateřina Thomke

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste