Vytisknout tuto stránku
pá., 3. prosinec 2021 23:12

Hnutí STAN našlo nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Měl by se jím stát bankéř Josef Síkela

Kandidát hnutí STAN na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela Kandidát hnutí STAN na ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela Zdroj: starostove-nezavisli.cz
Hnutí STAN hledalo náhradu za Věslava Michalíka, který vzdal kandidaturu poté, co vzešel na jevo jeho solární byznys. Novým kandidátem se stal bankéř a bývalý člen vedení bankovní společnosi ERSTE Jozef Síkela.

Novým kandidátem hnutí STAN se stal obchodník a bankéř Jozef Síkela. Jeho kandidaturu schválil celostátní výbor hnutí. Jeho jméno není zatím veřejnosti známé. Síkela totiž nikdy nedržel žádnou politickou funkci.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vyzdvihoval Síkelovy vysoké znalosti v oblasti financí a bankovního sektoru. Věřím, že je to ten správný člověk, který dokáže náš průmysl posunout od montovny na mozkovnu,”, doplnil Rakušan. Na ministerstvo by chtěl Síkela přinést moderní technologie a přístupy, slibuje větší podporu start-upů a inovací a klade si za cíl udělat z České republiky „středoevropského tygra“.

Okolo původního nominanta, Starosty Dolních Břežan a místopředsedy hnutí STAN Věslavem Michalíkem se začalo v posledních týdnech objevovat čím dál tím více nejasností. Server neovlivni.cz upozornil na možné daňové úniky z dob jeho angažování se ve finanční sféře. Michalík měl coby manažer poradenské společnosti CA IB v roce 2006 nezákonnými transakcemi získat 50 milionů korun. Michalík dále vlastní přes investiční fondy 3 solární elektrárny s instalovaným výkonem přes 5,6 MW, které patří k pěti největším zařízením tohoto typu v zemi. Ministr průmyslu a obchodu je ve vládě přímo zodpovědný za oblast energetici a kritici proto upozorňují na střet zájmů. Další kontroverze vzbudil fakt, že Michalík si měl půjčit 50 milionů korun od anonymní firmy sídlící na Kypru, kterou vedla jeho manželka. Kvůli těmto zjištěním Věslav Michalík svolal 25.11.2021 tiskovou konferenci, kde chtěl vysvětlit legitimitu svého podnikání a sdělit další postup hnutí v nominaci na Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Přesto jsem došel k závěru, že zájem médií o moji podnikatelskou minulost, byť na ní není nic špatného, by extrémně zatěžoval novou vládu a naši pozici v ní. Proto jsem se rozhodl, že na pozici ministra průmyslu aspirovat nebudu, a ráno jsem to oznámil i nejužšímu vedení STAN“, řekl Michalík.

Se Síkelou se plánuje setkat i premiér budoucí vlády Petr Fiala (ODS). „Síkela je zkušený manažer s dlouholetou praxí. V následujících dnech se s ním setkám, abychom probrali priority resortu," řekl Fiala o Síkelovi ČTK. Síkela by se měl po nominaci setkat stejně jako ostatní kandidáti na ministry potkat na konzultaci s prezidentem Milošem Zemanem.

 

 

Zobrazeno 574 krát
Naposledy upraveno: so., 4. prosinec 2021 11:54
Ondřej Chlup

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste